Efter Tre torsdagen den 16 juli

Antalet anmälningar om misshandel av barn har ökat. Tankstation med biogas i Sundsvall gör resa med biogasbil genom Sverige möjlig. En önskan att sticka ut dominerar när föräldrar väljer annorlunda namn.

Lyssna igen

Fler anmälda fall av barnmisshandel
Antalet anmälningar om barnmisshandel har fördubblats i länet. Bakom de mörka sifforna döljer sig bland annat slutkörda föräldrar som inte klarar av att behärska sig. Det säger Ewa Leijon, områdeschef för barn- och familjestödsenheten i Sundsvalls kommun. Hon tror att det hela handlar om en ökad benägenhet att anmäla misshandlar snarare än att fler misshandlar sina barn än tidigare.

Namn på barn trendkänsligt
De populäraste namnen just nu är Maja, Emma, Lucas och Oskar. De namn som ökar mest är Joline, Iris, Milo och Sigge. Och man tänker olika när man bestämmer namn till sina barn.

- Vi döpte vår son till Max Douglas Baltazar. Konrad hade jag på förstaplats men Konrad blir lätt Konny och Konny blir lätt en kofotsförbrytare och en sådan vill man kanske inte ha. Så det blev en kompromiss, berättar pappan Måns Jeppsson.

Biogastank i Sundsvall gör Sverigeresa möjlig
En biogasbil som just nu är ute på en Sverigeresa rullade i dag in i Sundsvall. Det är Gröna bilister som genomför en resa från Smygehuk i söder till Riksgränsen i norr, som ett test för att visa att det går ta sig genom hela landet på biogas. Tankstationen i Sundsvall, som öppnade i juni, är det enda biogastanken mellan Uppsala och Skellefteå så utan den hade en Sverigeresa inte varit möjligt.