Glutenfria lyxbullar

Receptet kommer från Lotta Ljusberg i Njurunda och går lätt att göra även laktos- och äggfritt.

Du behöver:
5 dl kall mjölk (kan bytas ut mot laktosfri mjölk)
2 msk fiberhusk (är mjölkfritt, sojafritt, äggfritt och naturligt glutenfritt)
1 pkt röd jäst
1 dl vit sirap
1 krm salt
1 tsk kardemumma
150 g rumstempererat smör/margarin (kan bytas mot laktosfritt)
1,5 dl kesella (kan bytas mot laktosfri naturell youghurt)
ca 1,9 liter glutenfri mjölmix (mindre mängd om du använder vanligt mjöl)

Fyllning och garnering:
Kanel
Socker
Smör/margarin
Pärlsocker
Ägg att pensla med (alternativt smör/margarin)

Gör så här:
Blanda mjölk, fiberhusk och jäst i en matberedare så att jästen löser sig ordentligt. Låt stå i 10 minuter.

Tillsätt sirap, salt, kardemumma, smör/margarin, kesella och mjöl. Arbeta väl i matberedaren. Baka sedan ut på en gång. Kavla degen och bred på smör, kanel och socker.

Rulla ihop och skär bullarna. Lägg i formar på en plåt. Låt jäsa 1,5 till 2 timmar.

Pensla med ägg eller smör. Strö över pärlsocker. Gräddas på 250°C i 10-12 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".