Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi summerar dagens viktigaste händelser – och guidar dig inför kvällens aktiviteter.

Chatt med nya biskopen

Publicerat tisdag 3 november 2009 kl 10.00
Tuulikki Koivunen Bylund. Foto: Sofia Forell
Sveriges Radio Västernorrlands lyssnare chattade den 3 november 2009 med Tuulikki Koivunen Bylund som är tillträdande biskop i Härnösands stift.
moderator:Välkommen till chatten med Tuulikki Koivunen Bylund som är tillträdande biskop i Härnösands stift. Hon kommer strax och svarar på dina frågor. Du kan ställa frågor till henne fram till kl. 16.30.
moderator:Nu är Tuulikki Koivunen Bylund på plats och svarar på dina frågor.
Marie:How do you think of the new law over äktenskap? Do you think it is good if gays marry?
Tuulikki Koivunen Bylund:I like it! I think that the church should support all kind of faithfull and longlasting relations.
M:Hur känns det att flytta till härnösand?
Tuulikki Koivunen Bylund:Bra, fast lite förvirrande. Skönt med havet och nu väntar jag bara på snön.
Fia:Vad tycker du om att det inte tidigare varit en självklarhet att homosexuella får vigas i kyrkan?
Tuulikki Koivunen Bylund:När man vet att samhället tog bort sjukdomsstämpeln av homosexualitet 1979, är det inte konstigt att kyrkan inte heller reagerat tidigare.
M:Hur gick det med katterna förresten, jag läste att du kanske inte skulle ta med dig dem.
Tuulikki Koivunen Bylund:Dom är i Uppsala, adopterade i en kärleksfull familj.
Sex före äktens:Hej. jag undrar hur kyrkan ställer sig till sex före äktenskapet. Jag har hört olika saker, och undrar nu vad som gäller. Mvh Magnus
Tuulikki Koivunen Bylund:Det är ingenting kyrkan kan bestämma över. Men jag skulle själv vilja rekommendera att man väntar tills man är mogen och vet att relationen håller.
Jens B:Ditt namn, berätta om det! Är det ett vanligt finskt namn? Någon speciell betydelse?
Tuulikki Koivunen Bylund:Tuulikki är från Kalevala, finsk nationalepos. Någon skogsrå eller dyligt. Tuuli betyder vind och koivu betyder björk.
Britt:Hej Tuulikki! Synd med dina katter, vad sägs som en liten mus i bur istället...något att vänja sig vid =)
Tuulikki Koivunen Bylund:Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !!!!
Eva:Varför vill du vara biskop? Hur mycket har du att säga till om egentligen?
Tuulikki Koivunen Bylund:Jag vill vara biskop eftersom kyrkan har kallat mig. Det återstår att se hur mycket jag har att säga till om ...
C:Hur tycker du Svenska kyrkan skall arbeta för att behålla sina medlemmar?
Tuulikki Koivunen Bylund:Visa tydligare vilket fantastiskt arbete som vi gör bland folket; ensamma, gamla, marginaliserade, sångsugna, ungdomar och barn. Ock så vidare...
Suomi:Moi moi! Har du tänkt göra något speciellt för finnarna i Västernorrland nu när du blivit biskop?
Tuulikki Koivunen Bylund:Terve! Uppmuntra dem att fortsätta fira gudstjänster på finska. Tala finska med dem.
Anna H:Det blir många resor, stiftet är stort till ytan. Hur känns det att tillbringa mycket tid i bil.
Tuulikki Koivunen Bylund:Hittills är det helt ok. Ställ frågan på nytt om ett år... då kanske jag har ett mer utförligt svar.
Jens B:Fint namn =)
Tuulikki Koivunen Bylund:Tack!
Nicklas:Vad tycker du om Ulf Ekman och Livets Ord?
Tuulikki Koivunen Bylund:Ulf är en trevlig kille. När det gäller hans församling har jag många teologiska invändningar mot dess lära och praxis.
Saga:Hej! Din företrädare var känd som en färgstark person - på alla plan. Vilken är din favoritfärg och kommer du att profilera dig på samma färgstarka sätt (tex att våga ha och stå för ibland kontroversiella åsikter)
Tuulikki Koivunen Bylund:Min favoritfärg är lila/gredelin. Jag hoppas att Gud ger mig kraft så att jag kan stå rakt även när det blåser.
C:Vilken är den bästa erfarenhet du tar med från Uppsala till Härnösands stift?
Tuulikki Koivunen Bylund:Det som jag har erfarit i Uppsala är att när man får uppdrag som till synes är helt omöjliga, får man också den kraften man behöver...
Jens B:Vad är ditt drömjobb utanför kyrkan?
Tuulikki Koivunen Bylund:Om jag inte hade varit präst hade jag nog varit lärare i historia. Kanske till och med forskare i ämnet.
Stig Olov Högbe:När Jonas Gardell besökte Domkyrkan och höll ett föredrag på Teamt Vem var Jesus! Så påstod han att Jesus inte alls var den så i bilbeln vackra mannen utan tvärtom liten cirka 160 cm,tandlös och utan lite och tunt hår. Har Du också den uppfattningen om hur Jesus egentligen såg ut. Jag vill ha kvar min syn på hur Jesus såg ut nämligen som i Bibeln och att han var en person som hjälpte de svaga och fattiga i deras samhälle. Avslutningsvis Välkommen till Härnösand och ursäkta röran vi bygger om.
Tuulikki Koivunen Bylund:Ingen kan veta hur Jesus såg ut. Inte ens Jonas Gardell. Om jag måste gissa, så gissar jag att han liknade Jonas Gardell.
moderator:Nu är det bara fem minuter kvar av chatten!
Barbro:Är det inte den 7:e nov i Uppsala Domkyrka?
Tuulikki Koivunen Bylund:Vigningen är den 8.11i Uppsala men välkomsten till Härnösand är i domkyrkan lördagen den 14.11 kl. 15,00 Välkommen!!
C:Välkommen Tuulikki. Hoppas du skall trivas i vårt stift.
Tuulikki Koivunen Bylund:Tack så mycket.
Leila Tuulikki:Stödekörsångarhjärtat undrar,om kyrkokörmusiken finns med som en av de betydelsefulla ingredienserna i biskopsskaphjärtat?Stödekuorolaisena(Suomesta ,Lahden Launeen Seurakunnan Kirkkokuorolaisrivistä lähtöisin olevan a Leila Tuulikki (ent.Kotinurmi)toivoisin saada tietää kiinnostaako kirkkokuorolaulumusiikki eräänä jumalanpalvelusainesosana nyt virkaan asetettavaa Piispatarsydäntä?Välkommen till Västernorrland vackra natur-Tervetuloa kauniiseen luontoomme.Onnea-Lycka till!
Tuulikki Koivunen Bylund:Kyrkomusiken är en viktig del av kyrkans arbete och har en stor plats i mitt hjärta! Kiitos tervetulotoivotuksesta!
moderator:Nu är chatten avslutad. Tack Tuulikki Koivunen Bylund och tack alla lyssnare för alla svar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".