Sveriges Radios VD Mats Svegfors och vice VD Cilla Benkö. Foto: Sofia Forell

Läs chatten med Sveriges Radios vd Mats Svegfors och vice vd Cilla Benkö

Torsdagen den 14 januari gästade Sveriges Radios vd Mats Svegfors och vice vd Cilla Benkö Sveriges Radio Västernorrland. De passade på att sända program, nyheter och chatta med lyssnarna. Läs hela chatten här nedan.


Karlsson: Ibland svårt att höra ordentligt vad som sägs i radio. Särskilt svårt ibland när ni gör telefonintervjuer. Kan det bli bättring?
Cilla Benko: Hej! Vi håller med dig. Vi kan alltid jobba mer med ljudet och har dragit igång ett stort projekt som vi kallar Hörbarhetsprojektet. Det går kort ut på att varje kanal/redaktion ska ta fram en hörbarhetspolicy och i sin vardag mer konkret diskutera hur de jobbar med att förbättra hörbarheten. Förhoppningsvis så kommer du alltså att märka att det blir bättre framöver.
Mimmi: Varför måste jag betala radiolicens? Kan inte sveriges radio också ha reklam som alla andra radiostationer
Mats Svegfors: Själva idén med just public service, på svenska radio i allmänhetens tjänst, är att vi inte skall vara beroende av kommersiella intressen, dvs företag som annonserar, utan kunna utgå ifrån det som är sakligt motiverat. Och därför finansieras vi av lyssnarna, inte av annonsörer.
Hans Gyllow: När kommer "Meny" från Kalmar tillbaka? Obs programmet lockade även oss matintresserade småbarnsföräldrar.
Cilla Benko: Hej! Programmet Meny sänds nu efter årsskiftet återigen från Kalmar med Sven Ekberg som programledare - så lyssna gärna. Den 7 januari handlade programmet om bland annat värmande vintersoppor och de senaste programmet lagades det tex vildsvin. Om du har missat programmen så hittar du allt på vår webb sr.se under P1.
Rune: Jag vill ha roligare radio! Helst lokal humor. Vad jag förstår har Sveriges Radio ett ansvar för lokal musik - gäller det också annat som teater eller nyårsrevyer? Jag vill skratta mer
Cilla Benko: Hej Rune! Härligt att du vill skratta mer. Vi tänker faktiskt satsa en del på lokal humor under det här året men är inte riktigt färdiga med i vilken form det blir. Håll utkik i tablåer och på vår webb. Sveriges Radio är en av landets ledande kulturskapare och i det ligger att vi både producerar själva men också samarbetar en hel del med lokala kulturinstitutioner som tex teatrar.
Inga: Det där med tv eller radio i mobilen... då får ju jag betala extra för själva trafikkostnaden. Ska inte det täckas av licensavgiften?
Mats Svegfors: Du har en poäng. Vi tar inget betalt för att vårt material också är tillgängligt på datorn och i mobilen. Men Du har ju rätt i att mobiloperatören tar betalt. Och visst är det bra att vi kan höras o c k s å i dator och mobil. Men dator och mobil är inget alternativ till sk broadcast-sändningar, dvs radiosändningar i etern som inte förutsätter att man betalar för själva överföringen.
Pernilla: TV-licensen går till tre olika bolag (SR, SVT och UR) - varför? Skulle det inte gå att samordna en massa så vi som (gärna) betalar får mer för pengarna?
Mats Svegfors: Detta är en stor fråga internt i vårt samarbete mellan de tre bolagen. Men vår bedömning är att det snarare skule handla om samarbetskostnader än om samarbetsvinster. Vi samarbetar mycket idag. Men det är konstigt nog så stora skillnader mellan våra verksamheter att det blir krångligare och därmed dyrare om vi skall anpasa olika system till så skilda behov.
Nappe: Jag kollar ofta på lokala webb-sidor. Jag tycker lokala P4 har för få egna nyheter. Och när det händer stora saker är det ganska trögt att ni uppdaterar webben. Om det var mer nyheter skulle ni få fler webb-besök
Cilla Benko: Hej! Du har rätt i att vi inte alltid är snabbast ut på webben även om jag tycker att vi har blivit väldigt mycket bättre. Sveriges Radio har fortfarande stora framgångar i FM men måste samtidigt växa och bli bättre på webben - tillskillnad från tex de flesta tidningar som kan nedprioritera papperstidningen och gå över till webb eftersom publiken sviker och inte längre köper lika många tidningar. Vi vill dock under 2010 bli ännu bättre på att uppdatera just nyheter och sport på webben och har därför i dagarna avsatt pengar till att anställa ett antal ytterligare personer. För det som krävs är helt enkelt folk som hinner med att ägna sig åt webben i den omfattning som behövs för att vi ska kunna vara nyhetsledande. Så bättre blir det snart - dessutom kommer hela webbens form att göras om och då kommer du ännu enklare kunna följa hela vårt nyhetsflöde både från ekot och alla de lokala kanalerna. Så häng kvar på vår webb!!!
Kalle: Varför är det så viktigt med Public Service? Det finns ju såååå många som gör nyheter...
Mats Svegfors: Ja, det är många som gör program, men inte många som gör nyheter. Det är ett av de riktigt viktiga skälen till att det licensfinansierade Svergiges Radio kommer att fortsätta att göra och sända radio.
Leif Engman: Jag tycker att det flyttas över för mycket information till "webben". Radio är i första hand för att lyssna. Tendensen är tydlig och jag undrar om ni gör det bara för att det är bekvämt? All uppföljning och andra fakta hänvisas ständigt till "webben". Förutom det faktum att en hel del inte har tillgång till nätet så tycker jag att som datoranvändare, det är befriande att lyssna på radio. Det här är inte enbart en lokal företeelse utan förekommer även på Riks-nivå.
Cilla Benko: Hej Leif! Vi brottas dagligen med vad vi ska publicera var. FM är fortfarande vår största publiceringsyta med 4 miljoner dagliga lyssnare. Men tablån är trots allt begränsad. Webben däremot är en yta som växer och där även vi måste finnas - så vi försöker satsa på både och. Webben har dessutom den fördelen att vi där kan publciera hur mycket som helst dvs allt som faktiskt inte ryms i den dagliga FM-tablån.
Kalle: Varför är det bara skåningar som sänder i P3?
Mats Svegfors: Nej, det är inte bara skåningar. Det är göteborgare också. Och stockholmare. Och västernorrlänningar. Och många fler. Men vi har tyngdpunkter i ffa Göteborg men också Malmö.
moderator: Nu är det tio minuter kvar att chatta. Kom igen och skriv fler frågor!
Åke Westerlind: Jag gillar programmen i Radio Västernorrland,men musiken är bedrövlig. Man tror att man hamnat på något slags djäkla discotek hela tiden. Vi lite mognare lyssnare vill höra skön musik som opetter, musical,schlager,visor,jazz-musik. Det sas ju när ni startade P3 och P4 att P 3 var avsett för de yngre lyssnarna och P4 för den mognare publiken. De yngre har ju också en massa andra kanaler de kan få höra sin musik. Kan ni lova bot och bättring snart och inte glömma bort vad som är bestämt? Åke Westerlind i Örnsköldsvik
Mats Svegfors: Vi har väldigt många lyssnare och väldigt många lyssnare i våra lokala kanaler. Och musiksmaken är mycket varierad. Därför är det en synnerligen svår upgift att med ett och samma musikutbud möta allas önskemål. Men vi är mycket uppmärksamma på hur det fungerar. Drför läser och lyssnar vi till alla kommentarer som vi får.
Kalle: Varför kan man inte lägga radioavgiften direkt på skatten i stället?
Cilla Benko: Hej Kalle! Det kan man såklart. Men det vore inte bra - i alla fall inte om vi vill värna public service. Då skulle nämligen pengarna till både Sveriges Radio, SVT och UR varje år vägas mot allt annat i finansministerns budget och risken är stor att politikerna då skulle kapa våra anslag för att i en lägskonjunktur istället tex satsa på ökade anslag till kommunerna. Vi skulle dessutom via en skattefinansiering få det svårt med att vara riktigt oberoende från politikerna - eller i alla fall skulle det ständigt kunna finnas en misstanke att de lägger sig i våra publicistiska beslut. Vi har tyvärr sätt i andra länder där de har lämnat avgiftsfinansiering och istället valt skattefinansiering att pengarna till publci service har minskat.
Erling Bill: Lyssnade på Ert inslag om Länssjukhuset. Tråkigt att Du avbröt (mest hela tiden) S-politikerns Strömberg inlägg i debatten. Du kanske är van med detta från Sth. Inbjudna politiker bör väl få tala till punkt.
Cilla Benko: Hej! Jag är ledsen om du tog illa vid dig. Tanken var inte att avbryta henne utan att under den begränsade tid vi hade för att diskutera frågan få med lite fler frågeställningar som kan vara väsentliga för dig och andra som lyssnar.
Birgitta P: Hur mycket lyssnar Sveriges Radio på lyssnarna? Om jag vill höra ett speciellt program, t ex - var vänder jag mig då
Mats Svegfors: Vi lyssnar verkligen på lyssnarna. Många söker oss på telefon. Många mailar. Vi lyssnar, men vi kan inte svara på allt (utom när vi som nu har ett särskilt chat här i Västernorrland). Om Du vill höra ett speciellt program ligger allt kvar på nätet i 30 dagar på vårt sk 30-dagarsarkiv. Du kan också "podda" ner våra program. Om deta kan Du också läsa på sverigesradio.se.
moderator: Nu är det fem minuter kvar att chatta. Några frågor till hinner vi med!
Anna: Håller med Kalle - för mycket skorrande. Blev galen i helgerna nyss med han från Växjö som hördes dygnet runt... MER norrländska tack!
Mats Svegfors: Det är ju bra att jag, som smålänning, svarar via nätet. Jag skorrar rätt rejält. Men vi skall ta med oss stridsropet "Sveriges Radio åt norrlänningarna!" he till Stockholm (där de flesat rullar på rrrr-n).
Gillar Finland: Efter kl 18 på vardagskvällarna blir P4 helt förstörd. Finska sändningar. Vettigare om det varit arabiska som väl flera pratar? Eller ännu hellre - lägga allt det på webben?
Cilla Benko: Hej! Självklart förstår vi att inte alla efterfrågar finska sädningar efter kl 18 men vi har ett viktigt uppdrag att även göra sändningar på de olika minoritetsspråken varav finskan är ett. Sändningar som är väldigt uppskattade av den publik som de vänder sig till. Självklart diskuterar vi hela tiden innehåll, omfattning och sändningstid för både de finska som svenska sändningarna och jag tar med mig dina synpunkter in i den diskussionen.
moderator: Nu stänger vi chatten. Tack så mycket för alla frågor och stort tack till Mats Svegfors och Cilla Benkö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".