Det blir allt vanligare att sprida askan efter en anhörig som gått bort. Härnösandsbon Karin Eriksson spred askan av sin avlidne man. Foto: Johanna Vackdahl

Efter tre tisdagen 2 mars

Aska som sprids för vinden eller över vatten - allt vanligare när livet är över. Industrierna kämpar mot vintern. Skrot bli leksaker. Whisky ska på jäsning i länet. Så tidstjuvar i vårens stora teaterpjäs.

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill -

15.07: Kaotiskt infrastrukturläge på grund av is och kyla. Båtar tar sig inte fram, kraftiga förseningar i tågtrafiken och trassel på vägarna söderut. (Reporter Fredrica Modin)

15:15: "Värsta vintern på mer än 20 år för industrin". SCA:s informationsdirektör Björn Lyngfeldt kommer till Efter Tre-studion.

15.20: Dagisbarnen i Sundsvall ska leka med skrot. I kommunhusets källare har ett återbrukscentrum som heter just Källan invigts. Där ska förskolor kunna hämta kasserat skrot och spill från industrier och företag som barnen sedan ska använda för att skapa nya saker. (Reporter Gina Dirawi)

15.37: Tema: Av jord är du kommen. Det har blivit vanligare med spridning av aska - förra året gav länsstyrelsen i Västernorrland fler tillstånd än någonsin. Ett av dessa gällde Karin Erikssons man Bruno Eriksson som gick bort för snart två år sen. Kerstin Eklund på länsstyrelsen berättar om reglerna för tillstånd. (Reporter Johanna Vackdahl)

16.12: Kyla ökar dödlighet och sjukvården borde vara mycket mer observant på vad temperaturväxlingar betyder för hälsan. Det visar Joacim Rocklövs forskning, Umeå universitet (tel). Och vi frågar några sundsvallsbor hur de påverkas (Reporter Gina Dirawi).

16.18: Nu drar det igång - destilleriet i Box som ska göra lokal whisky. På sikt kan det ge 20 jobb och möjligheten finns att det blir en turistmagnet. Vd Thomas Larsson intervjuas.

17.05: Kulturtisdag: Teater Västernorrland om vårens stora satsning; Momo och kampen om tiden. Elisabeth Frick, regissör, Marie Feldtmann, teaterchef och Maria Granhagen, skådespelare kommer till Efter Tre.

Programledare: Lotte Nord (lotte.nord@sr.se)
Producent: Matilda Jansson (060-19 03 46)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista