Sundsvall

Sjukhusdirektören avfärdar ansvar

I dagens efter tre pratar vi om Uppdrag Gransknings dokumentär om Sundsvalls sjukhus- hur känner de medverkande idag och tänker landstingledningen ta åt sig av kritiken? Vi undrar om extra pengar hjälper invandrare att lära sig svenska fortare - idag röstar riksdagen om att införa ett nationellt bonussystem för SFI. Hur gick försöksverksamheten i Ö-vik? Sedan blir det sov-råd för små barn, både från lyssnarna och experterna på barnavårdscentralen.

Sundsvalls sjukhus i ramppljuset
Igår sände Uppdrag Granskning sitt reportage om Sundsvall sjukhus. Det blev svidande kritik på många plan, bland annat hävdar de att konsultföretaget Mante, som tagit fram omstridda besparingsförslag, grovt har överdrivit bolagets insatser på flera sjukhus i Norge, inför uppdraget för Landstinget i Västernorrland. Vi har pratat med två personer som medverkade i programmet och vi undrade - vad är deras reaktioner, och hur går man vidare?Språkbonus för invandrare ifrågasätts
Pengar ska motivera motivera nyanlända invandrare att klara svenskan snabbt. Det beslutade Riksdagen i dag, trots att försöket inte utvärderats. Elever som lär sig svenska i Ö-vik säger att bonusen inte avgör deras ansträngning. I Anna Ahlströms reportage tycker SFI-lärare, rektorer och elever själva till om bonusförsöket.

Vad säger Catharina Bildt, sakkunnig för integrationsminister Nyamko Sabuni, om kritiken, som går ut på att försöket inte utvärderats tillräckligt?


Sov, lilla barn! SOV!
Skrik, sova en kvart - och så skrik igen... Ja, alla föräldrar känner nog igen frustrationen över att ens barn inte somnar - å dessutom sen vaknar sjuttio-elva gånger varje natt. Som utmattad alltid-redo-förälder har du säkert sugit åt dig en hel del sövande knep genom åren. Men också märkt att sov-råden förändras från en generation föräldrar till en annan. 

Vi får sov-tips från distriktssköterskorna Gitte Andersson och Marie Wallin - som båda jobbar på barnavårdscentralen på Alnö. Lyssnarna bjöd oss också på deras bästa knep.