Osmart SmartCard

Pulsen fredag handlar om smart-kortet som inte var särskilt smart för medlemmarna i gamla Konsum Timrå

1996 erbjöds medlemmarna i Konsum Timrå att sätta in pengar på ett SmartCard, knutet till Konsum Timrå.
Lockbete var en mycket hög ränta - 12 %.
Maxbeloppet som kunde sättas in var 15.000 kronor, och många gjorde det, eller satte in andra höga belopp, just därför att kontot gav god avkastning.
Men kortsystemet rasade ihop därför att redovisningssystemet inte fungerade.
Föreningen har under åren skyllt på datakrångel, och lovat att räntebesked och annan ekonomisk redovisning ska kompletteras.

Kulmen kom 2002 då inga räntebesked kunde skickas ut. Medlemmarna har alltså inte fått riktiga uppgifter på hur mycket pengar de haft på sina konton, och i flera fall, som vi dokumenterat, har kontobesked som lämnats ut varit felaktiga.
När Konsum Timrå vid årsskiftet 2003 gick in i Konsum Nord kvarstod oklarheterna. Konsum Nord har sedan dess försökt bringa klarhet i räkenskaperna, men bristerna är så omfattande att det tar tid.

När det gäller en del föreningsmedlemmar har Konsum Nord lämnat över handlingarna till en oberoende revisionsbyrå för granskning.

Revisorerna för föreningen Konsum Nord har i sina revisionsberättelser inte sagt något om det ekonomiska kaos som omgärdat Konsum Timrås SmartCard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".