Ny teknik - fast för länge sen

Tema Ny Teknik


Ny teknik är temat i Pulsen i april.
Begrepp som analogt och digitalt, funktioner i mobilen som förkortas sms,mms,wap m m kommer att redas ut. Här nedan kan du lyssna till en del av inslagen vi sänder i Pulsen måndagar.


Teve-tittandet är vårt största fritidsintresse. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att vi ägnar lika mycket tid åt att sitta framför teven som vi tillsammans gör åt kategorierna läsning, hobbies, föreningsverksamhet och social samvaro.

Traditionellt har vi tittat på teve via analoga sändningar, men nu ska det bli ändring på det. Det analoga nätet ska släckas ner, och allt ska bli digitalt. Sara Ödmark har tittat närmare på vad det är som väntar och träffat Anders Appelqvist, VD för Digitalforum och Alvar Forsberg, tv-tekniker.

När det hörs ett pling i inslagen - då förklaras ett begrepp lite närmare.

Att skicka sms via sin mobil har blivit en succé.
Vi gör det på bussen, på toa och i postkön.
På rasten, på promenaden och i doktorns väntrum
.

Vi skickar dagligen miljontals små meddelanden till varandra - ofta med ett eget litet språk, det kortfattade sms-språket med många lustiga tecken. För en speciell grupp människor har sms varit helt revolutionerande:
 

Den nya tekniken har också en baksida -spam, eller skräp-post som man också kan kalla det, har en förmåga att komma till dig trots att du inte bett om det.

Skräpposten ockuperar din mailbox. Och kanske har du också råkat ut för ett ännu mer irriterande spam, ett som når dig på fiket, i traktorn eller på gymmet. Ja, var som helst. För nu kommer det via SMS också. SMS-spam är ett relativt nytt fenomen, men har blivit utbrett väldigt fort.

Leif Nixon jobbar som systemexpert i Linköping och har ägnat mycket tid åt SMS-spam och att spåra dess avsändare. 
 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".