30 SEPTEMBER TORSDAG

Säl förstör för yrkesfiskarna

Antalet gråsälar i Östersjön beräknas till cirka 25 000 stycken, enligt Naturvårdsverket. För yrkesfiskarna är sälstammen ett stor problem och man utöka jakten.

Programledare: Johanna Vackdahl (060-19 03 34) johanna.vackdahl@sr.se
Producent: Matilda Jansson (060-19 03 46) matilda.jansson@sr.se

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - klicka dig in i arkivet "

15.07: Det är stor brist på seniorlägenheter - i till exempel Sundsvall kan det vara upp till 70 sökanden på en ledig lägenhet.....

15.20: ...och geriatrikprofessor Bengt Winblad förstår varför. Han menar att det kan vara en utmärkt boendeform för äldre som fortfarande är pigga men vill ägna sin tid åt att resa hellre än att skotta snö och måla farstun.

15.37: Tema Kött: I dag avslutar vi veckans tema här i Efter Tre med att prata om sälkött. Fiskare vittnar om att man har stora problem med sälar som förstör näten. Karl Lundström, biolog vid Fiskeriverket, berättar dock att "man inte ska dra alla sälar över en kam". Det är bara en del av sälarna som vittjar fiskarnas laxfällor.

16.12: Tjocka män ska gå ned i vikt på bara några dagar, genom Mittuniversitetets svält- och motionskur. Forskningschefen HC Holmberg berättar hur det ska gå till.

16.22: Snart dags för säsongens första derby mellan Modo och Timrå IK. Vi tar pulsen på supportrarna innan nedsläpp.

17.05: Radioresan: I dag bär det av på en trum- och dansresa till Senegal. Märtha Westerholm är vår guide.

Hör gärna av dig med synpunkter - tyck till om innehållet i radion och i nyhetsbrevet! Vill du avsluta prenumerationen? Mejla eftertre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".