Bränsle till ångpannan. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
11 OKTOBER MÅNDAG

Klyva ved farlig sysselsättning

Varje år kostar vedklyvares handskador samhäller runt 130 miljoner kronor, eller 7 200 kronor per vedklyv, enligt en studie från Skånes universitetssjukhus. Nu vill forskarna inför att "körkort" för den som ska klyva ved, berättar Lars Dahlin, professor i handkirurgi.

Programledare: Lotte Nord (060-19 03 34) lotte.nord@sr.se
Producent: Matilda Jansson (060-19 03 46) matilda.jansson@sr.se

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - klicka dig in

15.07: Varje år kostar vedklyvares handskador samhäller runt 130 miljoner kronor, eller 7 200 kronor per vedklyv, enligt en studie från Skånes universitetssjukhus. Nu vill forskarna inför att "körkort" för den som ska klyva ved.

15.20: Den organisation som jobbat med bygget av Botniabanan håller nu på att avvecklas. Det innebär att runt 200 personer förlorar sina jobb - men det verkar som om de allra flesta redan fått nya. Lennart Sundvall rapporterar.

15.37: I dag besöker personer från hela Europa förskolor i Sundsvall, Ånge och Härnösand. Vår reporter Johan Selin har varit med på studiebesöken.

15.45: För några timmar sedan presenterade utbildningsminister Jan Björklund den nya skolplanen. Vi tar hjälp av Karin Jardstam, rektor för Bredbyns skola för att analysera vad den kommer att innebära för lärare och elever.

16.12: Skogarna är fulla av svamp. Men hur är det egentligen med cesiumhalterna - spökar Tjernobyl fortfarande? Livsmedelsverket jobbar just nu med en studie för ta reda på det. Vi ringer upp Kettil Svensson, toxikolog på livsmedelsverket.

16.22: I dag invigs poesifestivalen i Härnösand som ska pågå hela veckan. Karin Lundqvist vet mer.

17.05: Sportpanelen. I dag med två skidlegendarer - Karin Svingstedt i Sundsvall och Elvert Carlsson i Umeå.

Hör gärna av dig med synpunkter - tyck till om innehållet i radion och i nyhetsbrevet! Vill du prenumerera? Mejla eftertre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".