EU-valskola

Den 13 juni är det val till Europaparlamentet.
Vilken makt har egentligen Europaparlamentet och hur påverkar besluten oss här i Sverige?
I en serie reportage här nedan kan du lära dig mer om hur parlamentet fungerar. Reporter i inslagen är Marita Öberg

Lite längre ner - inslag från Pulsens TEMA:
EU- på gott eller ont?

 

Den 13 juni är det EU-parlametsval i Sverige. Då ska vi välja vilka som vi vill ska företräda oss i Europa-parlamentet, den enda institutionen inom EU som bygger på direkta folkval.

Hur är det med intresset och kunskapen kring det här valet?När vi gick ut och frågade folk på stan, så var det många som inte visste att det är val på gång:

Kan EU-parlamentarikerna påverka besluten och hur går själva arbetet i EU-parlamentet till?
EU-parlamentarikerna Cecilia Malmström och Jonas Sjöstedt berättar:

Dagen efter valet till EU-parlamentet den 13 juni vaknar de europeiska medlemmarna upp till ett nytt politiskt Europa.
Ett Europa med ett parlament där representanter från 25 medlemsländer ska bestämma hur Europa ska utvecklas under de närmaste fem åren.

Det är 19 svenska platser som röstningen till EU-parlamentet handlar om. Hur stort är intresset finns för det kommande valet - och hur många är det som röstar?

Europaparlamentet är den enda institution inom EU där alla vi EU-medborgare genom våra röster bestämmer vilka som ska jobba i EU-parlamentet.
Men hur går valet till, kan jag kryssa för eller stryka ett namn och vilka får egentligen rösta i det här valet?

---------------------------------------------------------

EU - och pengarna.

Det finns pengar inom EU; strukturfondsdelegationen har olika pengapotter att fördela. För kustområdet finns totalt 1,2 miljarder kronor att dela ut till olika projekt. Vad strukturfondsdelegationen har för uppgift och hur pengarna används berättar ledamoten Åsa Möller:

EU-debatt med Eva Goës (mp) och Joao Pinheiro (s)

Eva Goës för miljöpartiet och Joao Pinheiro för socialdemokraterna fick, när de möttes i Pulsen-studion, allra först 40 sekunder var på sig för att ge sitt bästa argument för att rösta den 13 juni:


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista