2 DECEMBER TORSDAG

Ambulanser i fortsatt blåsväder

Kritiken mot landstingets ambulanser bara växer.
I fredags kallade Lars Angestad i Sundsvalls kommun på ambulans. Det hela slutade med att två ambulanser körde fast och familjens egen bil fick användas.

Programledare: Lotte Nord (060-19 03 34)lotte.nord@sr.se
Producent: Johan Selin (060-19 03 58) johan.selin@sr.se

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - klicka dig in i arkivet "Lyssna igen"

15.07: Än en gång får landstingets ambulanser kritik för att de inte klarar att ta sig fram i vanligt vinterväglag. Lars Angestad ute i Björn nära Hälsingegränsen i Sundsvalls kommuns södra delar kallade i fredags kväll på ambulans sedan hans hustrus operationssår gått upp. Två ambulanser körde fast och till slut fick familjens 4-hjulsdrivna bil användas.

15.20: Lars Norberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården förklarar varför landstinget dras med nya bilar som inte klarar snön. Stränga upphandlingsregler och ekonomiska ramar gör att de tekniskt fina ambulanserna med mycket kompetent personal inte alltid kan ta sig till patienterna. Ett Moment 22, som han säger.

15.37: Många av de våra mest kända företag och varumärken som Felix, Cloetta, Marabou, Alleers och Bonniers skulle inte ha funnits om inte grundarna invandrat till Sverige. Författaren Anders Johnson berättar om detta i sin bok "Garpar, gipskatter och svartskallar".

16.12: Tågeländet bara fortsätter. SJ:s resenärer söderut från Sundsvall har ett par dagar fått åka ersättningsbuss. Men andra tågbolag tuffar på - t ex X-trafik. I Efter Tre lär du dig hur du kan tråckla dig mellan Sundsvall och Stockholm med olika tågbolag - det kan bli billigare än din vanliga biljett, och med lite tur snabbare än buss. Men du får stå ut med tre olika resebolag, alltså två tågbyten...

16.22: Portabla skidskyttebanor tror svenska skidskytteförbundet kan bli en fullträff när man jagar nya talanger. Erica Alvevind är projektansvarig.

17.05: Radioresan och idag tar vår pratikant Marica Blind oss med på en resa norrut. Många av oss vet mer om masaier i östafrika än om samer i Lappland - det är så man skäms. Men nu ska Marica hjälpa oss att hitta smultronställena så vi kan planera en riktig norrlandsresa - kanske att vandra med samer kan bli sommarens resepärla?

Hör gärna av dig med synpunkter - tyck till om innehållet i radion och i nyhetsbrevet! Vill du prenumerera? Mejla eftertre@sr.se

Har du brådskande frågor: ring nyhetsdesken: 060 - 19 03 70 (bemannad 04.45 - 18.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".