Rosornas krig, biogas och sparsam bilkörning

Kramforsbor på kämpar för sina skolor, biogasbilar och radioresan går till ett stort kallt land. Välkomna att lyssna!

Programledare: Lotte Nord (060-19 03 43) lotte.nord@sr.se
Producent: Karin Johansson (060 - 19 03 62) karin.s.johansson@sr.se

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - klicka dig in i arkivet "Lyssna igen" (arkiverat i 30 dagar) http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=66

15.07: Ett nytt rosornas krig i Timrå? Välkände journalisten och Åstöbon Sven Jansson lämnar nu socialdemokraterna i Timrå efter att ha ilsknat till över hur kommunen behandlat en 90-årig dam och att översiktsplanen stoppat. Debatt med kommunalrådet Ewa Lindstrand (S).

15.22: Före detta kommunpolitiker lyfter pension utan att lyfta ett finger för att skaffa ett nytt jobb efter politiker-uppdraget. Håkan Eriksson var nämndsordförande i Sundsvall - sedan många år lyfter han 312.000 kronor i visstidspension per år - och konsultfirmans inkomster går via lön till hustrun. Vad är rimligt i politikers pensionsvillkor? Diskussion med statsvetarprofessor Marie-Louise von Bergmann Winberg.

15.37: Sundvalls kommun har hundra biogasbilar, men i staden finns bara en pump att tanka gas från. Sverker Ottosson (MP) som är ordförande i infrastruktur och serviceutskottet under kommunstyrelsen i Sundsvall kommer till studion och förklarar hur det går ihop.

15.50: Tema: Pengar
Just i dag är det många som försöker att klara sig utan bilen. Men för den som bor där bussarna går förbi på sin höjd en gång i veckan kan bilen vara den enda lösningen. Mattias Goldmann är talesperson för föreningen Gröna bilister och han delar med sig av smarta körknep för att spara bränsle och pengar.

16:00: I Kramfors kommun strider elever och föräldrar för att få behålla de nedläggningshotade skolorna. Hör dem berätta om sin kamp och om alla turer som varit kring skolorna i Högakusten-området och Lungvik. Förhoppningsvis får vi också en kommentar från någon ledande politiker i kommunen. P4 Västernorrland har försökt att nå BKU-nämndens ordförande Gudrun Sjödin (S) i flera dagar, men utan att lyckas nå henne.

17.05: I dag går radioresan till "Det bortglömda landet". Det är i alla fall så veckans resenär Mattias Hallin beskriver Grönland. Han kommer att berätta om säljakt, slädhundar och förhoppningsvis bjuder han också på grönländsk musik.

Hör gärna av dig med synpunkter - tyck till om innehållet i radion och i nyhetsbrevet! Vill du prenumerera? Mejla eftertre@sr.se

Har du brådskande frågor: ring nyhetsdesken: 060 - 19 03 70 (bemannad 04.45 - 18.00)