Onsdag 19 oktober

Trådsmala dockor och organdonationer

4:23 min

Anorektiska dockor dras tillbaka från leksaksaffärer - vi pratar med en forskare om hur dockors utseende påverkar små barn.

Småfuskare och storbedragare, vilken hjälp får Försäkringskassan att avslöja dem?  

Och häng med hem till hundpsykologen Barbro Börjesson!

Programledare: Lotte Nord (060-19 03 43) lotte.nord@sr.se    
Producent: Karin Johansson (060 - 19 03 62) karin.s.johansson@sr.se 

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - klicka dig in i arkivet "Lyssna igen" (arkiverat i 30 dagar)  http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=66

15.07: Flera leksaksaffärer i landet har kritiserats efter att de sålt en pinnsmal docka. Och nu har många butiker valt att ta bort dockan från sortimentet. Sofia Eriksson Bergström är doktorand i pedagogik och hon berättar vilken betydelse dockors utseende har för små barn.

15.22: På fredag öppnas en helt ny mötesplats för ungdomar i Sundsvall. Unga magasinet kommer att fungera som ett konstcentrum för unga mellan 16 och 25 år. Där kan de själva skapa och ställa ut egna konstverk eller bara ta en fika.

15.37: Tema: Tipstelefon
Då och då hör man om bedragare som lurat Försäkringskassan på stora summor - ibland till och med på miljonbelopp. Men vilken roll har allmänheten när det gäller att avslöja fuskarna? Vi pratar med Britt-Marie Bondeson Rollén på Försäkringskassan. 

15.45:  Om tre veckor blir det välgörenhetsgala i Kramfors till förmån för Barncancerföreningen. Det är Pontus Larsson och Linn Mellander som arrangerar konserten som ett projektarbete på gymnasiet, till minne av Isak Mellander som dog i cancer för sex år sedan.

16.12: Väntetiden för organdonationer är rekordlång och just nu väntar över 700 personer på att få ett nytt organ. Och nu uppmärksammas det under en nationell donationsvecka. Annica Jonsson är donationssjuksköterska på Örnsköldsviks sjukhus och Anita Backerholm som fått en njure av sin man Johannes Backerholm kommer till vår studio.

17.05: Efter tre har varit hemma hos hundpsykologen Barbro Börjesson som bor på en gård utanför Sollefteå. Den som lyssnar får bland annat träffa hennes egen hund Dixie.

Hör gärna av dig med synpunkter - tyck till om innehållet i radion och i nyhetsbrevet! Vill du prenumerera? Mejla eftertre@sr.se

Har du brådskande frågor: ring nyhetsdesken: 060 - 19 03 70 (bemannad 04.45 - 18.00)