Torsdag 20 oktober

Kadaffi, radioläckor och finlandsfärja

11 min

Muammar Kaddafi är död, enligt övergångsregeringen. Vad säger länsbor med släktingar i Libyen om det?

Topphemlig information överförs krypterat för att garantera anonymitet. Vi pratar om tipstjänten Radioleaks.

Och Mark Levengood språkcoachar när radioresan går till Finland.

 

Programledare: Johan Selin (060-19 03 58) johan.selin@sr.se  
Producent: Karin Johansson (060 - 19 03 62) karin.s.johansson@sr.se

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - klicka dig in i arkivet "Lyssna igen" (arkiverat i 30 dagar)  http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=66

15.07: Libyens förre ledare Muammar Kaddafi är gripen, alternativt dödad. Det rapporterar övergångsregeringen NTC genom nyhetsbyrån Reuters. Vår mångfaldsreporter Urban Hamid berättar om de senaste uppgifterna och ger en bakgrund. Han har följt utvecklingen i landet under lång tid och hittills i år har han besökt Libyen tre gånger.

15.22: Bättre skolmat, mer att göra på fritiden och bättre kollektivtrafik. Det är några av de förslag som ungdomar i Örnsköldsviks har lagt fram under demokratidagen. Tanken är att det ska bli en återkommande temadag varje år, där politiker och unga ska träffas och diskutera framtidsfrågor.  

15.37: De tar emot krypterad topphemlig information. Allt för att garantera tipsarens hundraprocentiga anonymitet. Det handlar om Radioleaks - som är Sveriges Radios egen tipstjänst - när vi går vidare på vårt tema tipstelefoner. 

16.12: Sundsvallsbon Tarek Bennur sitter klistrad framför sin tv och väntar på bekräftade uppgifter om Muammar Kaddafis död. Samtidigt håller han en tät kontakt med sina släktingar i Libyen. Efter tre hälsar på i vardagsrummet hemma hos familjen Bennur och tar reda på vad dagens uppgifter har för betydelse för det Libyska folket

16:20: I ett rökfyllt flygplan på Arlanda ägde delar av en stor krisövning rum i går. Flera elever från Bobergsgymnasiet i Ånge deltog. Och i dag berättar de om hur viktigt de tycker att det är att öva på akut omvårdnad i realistiska miljöer.

17.05: I dag går radioresan till det blåvita grannlandet i öst. Mark Levengood blir vår guide och språkcoach på finlandsfärjor, i bastun och till den lite speciella finska humorn.

Hör gärna av dig med synpunkter - tyck till om innehållet i radion och i nyhetsbrevet! Vill du prenumerera? Mejla eftertre@sr.se

Har du brådskande frågor: ring nyhetsdesken: 060 - 19 03 70 (bemannad 04.45 - 18.00)