1 av 6
Journalisten Khazar Fatemi är dagens radioresenär när turen går till Afghanistan. Foto: Urban Hamid
2 av 6
Eric Bibb. Foto: Urban Hamid
3 av 6
Förberedelser inför kvällens konsert. I direktsänd radio. Foto: Mikael Andersson
4 av 6
Mikael Andersson. Foto: Urban Hamid
5 av 6
Knut Reiersrud stämmer gitarren. Foto: Urban Hamid
6 av 6
Ale Möller förbereder konserten. Foto: Mikael Andersson
Torsdag 3 november

Skogsgödsel, höstlov och Afghanistan

I dag kan du höra hur det går till på en Afrikansk trumskola. Vad kvävegödsel betyder för skogen och hur vattenmassorna tvingar människor från sina hem i Bangkok.

Dessutom hänger vi med när bluestrion Ale Möller, Eric Bibb och Knut Reiersrud plockar fram sina instrument.

Programledare: Johan Selin (060-19 03 58) johan.selin@sr.se   
Producent: Karin Johansson (060 - 19 03 62) karin.s.johansson@sr.se  

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - klicka dig in i arkivet "Lyssna igen" (arkiverat i 30 dagar)  http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=66

15.07: Skogen växer så det knakar när den gödslas, men problemet är att kemikalierna kan bidra till försurning av sjöar och bäckar. Och de senaste åren har användningen av kväverikt gödsel i Västernorrlands skogar nästan tredubblats, enligt Skogsstyrelsen.

15.37: Afrikansk trumskola, serietecknarworkshop och biovisning. Utbudet av höstlovsaktiviteter varierar i länets kommuner. Vissa är helt gratis, medan andra kostar en slant. Efter tre har kollat upp vad barn och unga kan göra på sina lediga dagar!

15.45:  Alis Lewattanaporn har tvingats fly från sitt hem i Bangkok på grund av översvämningarna i staden. I förra veckan pratade vi med den före detta Sundsvallsbon om situationen i landet och nu berättar hon att läget har förvärrats.  

16.12: I dag besöker tre riktigt tunga bluesnamn länet. Vi hänger med när Ale Möller, Eric Bibb och Knut Reiersrud riggar inför en spelning. Också passar vi på att fråga hur de överlever turnélivet och vad som förde de tre samman. Planen är även att lyssna om/när trion jammar loss.  

17.05: I dag går radioresan till Afghanistan. Khazar Fatemi berättar om hur hon flydde genom landet som barn - för att sedan hamna i på flyktingförläggningen i Sidsjön, Sundsvall. Nyligen har hon gjort en dokumentärfilm om Afghanistan som kommer att visas på FN högkvarteret i New York.

Hör gärna av dig med synpunkter - tyck till om innehållet i radion och i nyhetsbrevet! Vill du prenumerera? Mejla eftertre@sr.se

Har du brådskande frågor: ring nyhetsdesken: 060 - 19 03 70 (bemannad 04.45 - 18.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".