Torsdag 10 november

Ung kraft, läxhjälp och skolmat

Allt fler unga blir förtidspensionärer.

Mattehjälpen är nära.

Och radioresan går till ett varmt kustland.

Programledare: Lotte Nord (060 - 19 03 34) lotte.nord@sverigesradio.se    
Producent: Karin Johansson (060-19 03 62 karin.s.johansson@sverigesradio.se

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - klicka dig in i arkivet "Lyssna igen" (arkiverat i 30 dagar)  http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=66

15.07: De senaste åtta åren har antalet ungdomar som lever på så kallad förtidspension fördubblats i Sverige. Orsaken är ofta arbetslöshet eller dålig utbildning, det visar en ny rapport till Socialförsäkringsutredningen. I Sundsvall pågår projektet Ung kraft som ska hjälpa unga med olika diagnoser att samla kraft och komma vidare i livet. 

15.37: Varje dag slängs tonvis med skolmat i Sverige, enligt Hushållningssällskapet. Vi har besökt Bosvedjeskolan i Sundsvall som har lyckas halvera andelen slängd mat genom att prata med eleverna om svinnet.

16.12: Att sitta ensam och klura ut svåra ekvationer är inte lätt. Därför har den ideella föreningen Mattecentrum börjat med läxhjälp i Sundsvall en gång i veckan. Dörrarna står öppna och vem som vill kan titta in och få coachning ändå upp till de svåraste mattekurserna på gymnasiet.

16.22: Två dagar i veckan snörar femtio fritidselever på sig skridskorna vid hockeyhallen Skyttis i Örnsköldsvik. I stället för att gå till ett vanligt fritids så är det balansövningar och olika lekar på isen som gäller.  

17.05: I dag går radioresan till ett krigshärjat land på Afrikas östkust. Amina Awil heter vår guide som flydde från Somalia för tio år sedan - nu bor hon i Sundsvall och arbetar som tolk.

Hör gärna av dig med synpunkter - tyck till om innehållet i radion och i nyhetsbrevet! Vill du prenumerera? Mejla eftertre@sr.se

Har du brådskande frågor: ring nyhetsdesken: 060 - 19 03 70 (bemannad 04.45 - 18.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista