Patrik Sjöberg besökte Söråker i Timrå kommun tidigare i dag. Foto: Johan Selin
Söråker

Patrik Sjöberg om övergreppen

Patrik Sjöberg: ”Jag blev tvungen att leta i minnet efter saker jag förträngt”
7:58 min

Före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg besökte Söråker idag i samband med ett seminarium om sexuella övergrepp. Han blev själv utsatt för övergrepp som barn av sin tränare, något han avslöjade i samband med att han släppte en bok.

Det var en fullsatt seminariedag som arrangerats av Söråkers folkets hus. Patrik Sjöberg var bara en av inbjudna föreläsare.

– Jag insåg att jag måste få något slags avslut och berätta min egen historia, säger Patrik Sjöberg.

– Jag hade förträngt saker som jag kom ihåg när jag väl började prata om det. Jag fick leta i minnena och hittade saker som jag glömde bort, att arbeta med boken blev som en slags terapi till slut, säger Patrik Sjöberg.

Hur hanterar du dina känslor och ilskan efter det som hänt?

– Jag kommer aldrig att förlåta honom, Viljo ska bli ihågkommen som den onda människan han var, säger Patrik Sjöberg.

– Mitt världerekord är inte värt det jag fick utstå, säger Patrik Sjöberg.

7-14 procent av flickorna och 3-6 procent av pojkarna i landet uppger att de tvingats till samlag före 18 års ålder, enligt SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

– Det är ju jobbigt att lyssna på sådant här också, det berör så väldigt, det är så starkt, säger Kicki Westring som arbetar som skolsköterska och som var en av åhörarna på seminariedagen.

– Man tänker en hel del på att jag i mitt jobb kanske missar många, säger hon.

Vad kan ett sådant här seminarium ge tror du?

– Att man blir mera lyhörd. Att man vågar se och höra. Det pratar de om, Patrik Sjöberg och flera andra föreläsare, att man inte blir sedd och hörd som barn och så bär man med sig det tills man blir äldre och då blir det tyngre och jobbigare att bära och man kan få gå länge i terapi och så, säger Kicki Westring.

Seminariedeltagarna fick också lyssna till Per-Åke Wecksell från rikskriminalpolisens IT-avdelning om internet som arena när det gäller övergrepp mot barn. Hur man arbetar mot sexuella övergrepp i Norge var också en av programpunkterna och musikern och författaren Sofia Rapp Johansson föreläste liksom Patrik Sjöberg utifrån egen erfarenhet och berättade om sin väg tillbaka från övergreppen.

Rädda Barnens psykolog Olof Risberg pratade också på seminariedagen, på temat "Varför just jag?".  

– Jag tycker att det är fantastiskt att Patrik Sjöberg åker runt och berättar. Han säger flera saker, som det här att det aldrig är barnens fel trots att många vuxna tenderar att skuldbelägga barnen för att de inte sagt ifrån eller för att de har utmanande kläder. Han poängeterar verkligen det här maktförhållandet, säger Olof Risberg.

Vilka är det som utsätter barn för övergrepp idag?

– Det är oftast någon som är närstående, det vet vi. Sedan är det såklart också så att man har en sjuk och farlig sexualitet. Det är hänsynslösa vuxna som bara tänker på sig själva, säger Olof Risberg.

Finns det varningssignaler som man kan se?

– Man ser inte på barn att de blivit utsatta, det är så mycket skam i det här så vill man dölja det, barnen vill inte bli avslöjade även om det är det som skulle behövas, dels för att vansinnet ska ta stopp och för att man ska kunna återhämta sig, säger Olof Risberg.

Tror du att man kan bota en pedofil?

– Jag tror att med unga förövare som jag själv jobbar med så är jag optimist men när det gäller äldre och vuxna så känns det svårare, även om det finns exempel på personer som är pedofiler men inte förgriper sig sexuellt, säger Olof Risberg.

Men Patrik Sjöberg är av en annan uppfattning.

– Det går absolut inte att bota en pedofil, även om det säkert finns experter som vill tro det: Jag tycker inte att vi ska lägga ner energi på att bota pedofiler, vi ska lägga ner energi på att de inte kommer i närheten av barn. Barn är försvarslösa, det finns andra brott i samhället som vi kanske kan acceptera, men det här kan vi inte acceptera, säger Patrik Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".