Tema November: Resor

I en månad som november, med både mörker och kyla som obönhörligt tränger sig på, är det naturligt att fantisera sig bort ibland. Varför inte göra mer än att bara fantisera?
Men begreppet resor rymmer så mycket, det handlar inte bara om charter till varma medelhavsländer. Pulsens tema i november handlar om resan - i dess vidaste betydelse.

Länsresan:
I vårt län finns det många smultronställen. Är man inte västernorrlänning kan det vara svårt att veta var de finns. Men även för länsborna själva är det svårt att hålla reda på alla godbitar i ett stort län som vårt. Vi skickade ut norrbottniska Annica Öhman och värmländska Ida Nilsson för att vaska fram sina guldkorn.

Våra reportrar Annica Öhman och Ida Nilsson fortsätter sin resa norrut genom Västernorrland på jakt efter nya smultronställen. Nästa hållplats ligger i Kramfors kommun.

Och visst är det människor som vill åka hit! Vi bad Erika Larsson från Mitt Sverige Turism beskriva turismen i Västernorrland:

Men vissa vill resa till andra platser också...

Husvagnsresan:
Ett annat sätt att resa på är att ta sig fram via hus på hjul. Nu tar vi oss an det som oftast är vitt, ganska stort, som vi har svurit åt på sommarvägarna och skrattat åt på julafton:

En ny generation människor börjar intressera sig för husvagnar i Sverige. De är i 20-30-årsåldern och tar igen någonting, hittar ett sätt att resa som de kanske aldrig fick uppleva som små.
Och det syns i försäljningsiffrorna: Från augusti i fjol till augusti i år såldes över 5000 husvagnar och 1300 husbilar i Sverige, och det är en markant ökning.
Pulsen har träffat en av dessa nya, unga husvagnsentusiaster, Sandra Åström. Eller ny och ny... Hon har faktiskt varit med ett tag.

Rymdresan:
Även om Gösta Gahm jobbat som astronom i större delen av sitt liv, har han ändå lika svårt att ta in ödsligheten och dom enorma avstånden i universum.
Det var först när han kunde resa på riktigt mellan planeterna i vårt solsystem som han började förstå det han forskat om i åratal:
Astronomen Gösta Gahm. Och planetsystemet tar faktiskt inte slut i Delsbo! Utanför Teknikus i Härnösand finns småplaneten Ixion, i skalenlig storlek.

Resebyrån:
För den som vill ut i världen finns det alternativ till de stora resebyråerna. Det finns en del mindre, specialiserade resebyråer i länet. I Ånge finns det sedan tre år tillbaka en liten byrå som helt ställt in sig på mittens rike - Kina. Grundare är Rolf Blomquist och han åkte dit redan för snart trettio år sen, 1979:

Dagen innan det stora terrordådet i New York, alltså den 10 september 2001, startade sportresebyrån Go Sport Travel sin verksamhet i Örnsköldsvik.
Terroristattacken fick svåra följder för resebranschen,
folk bokade av flygresor och hela branschen höll på att knäckas.
Idag, tre år senare, omsätter det lilla företaget på fyra anställda drygt 16 miljoner kronor. Orsaken är framgångarna för fotbollsstjärnorna Zlatan, Ljungberg och Henke Larsson. Andreas Olsson är en av delägarna i sportresebyrån i Örnsköldsvik:

Den sista resan:
Resor ser olika ut, och kan gå till olika mål.
Även den sista resan kan variera, både historiskt sett, och i nutid.
Våra reportrar Frida Sjödin och Tilde Lewin rapporterar från en begravningsplats i Torpshammar, fem mil väster om Sundsvall.