1 av 3
Leyla Melik, Lina Leandersson och Kemal Görgü. Foto: Pontus Hellsén
2 av 3
Stefan Bäckström. Foto: Pontus Hellsén
3 av 3
En scen av filmen spelas in Njurunda simhall i dag. Foto: Pontus Hellsén
Måndag 4 juni

Gyllene läge för filmdebut

1:58 min

Spänning och förväntan samsades med nervositet. I dag spelades delar av Sofia Norlins debutlångfilm "Ömheten" in i simhallen i Njurunda utanför Sundsvall. Länsbor i alla åldrar tog sig hit för att ta chansen att filmdebutera som statist.

I "Ömheten" spelar Lina Leandersson en sportig och kreativ tonåring som närmar sig vuxenlivet och står inför många stora val. När hon filmdebuterade som tolvåring i vampyrfilmen "Låt den rätte komma in" minns hon att hon blev väl omhändertagen.
– Teamet tog väldigt bra hand om mig. Jag minns inte, jag var inte nervös eller någonting utan jag tyckte det var jäkligt kul och kände att det var där jag ville vara liksom, säger Lina Leandersson.

En av dem som dök upp för att filma var Stefan Bäckström. Han har spelat mycket teater tidigare och gjort en del statist roller.
– Man blir aldrig riktigt van vid det tror jag. Det ska bli spännande att se sig själv i en långfilm, det har jag aldrig fått se, säger han.

Kermal Görgü spelar Lina Leandersson pappa. Han tycker att det egentligen inte spelar någon roll om du spelar huvudroll eller statist.
– Alla roller är väldigt viktiga roller. Inom teater och film brukar vi vara en familj, en familj där vi sträcker en hjälpande hand till varandra och det är väldigt viktigt att alla känner sig som hemma, säger Kemal Görgü.

Leyla Melik spelar Lina Leanderssons mamma i filmen – en roll som hon säger sig ha mycket starka känslor för.
– Jag känner igen mig i den rollen. Jag kommer vara mig själv, säger hon.

I filmen spelar Lina Leandersson, Leyla Melik och Kermal Görgü dotter, mamma och pappa med en kurdisk bakgrund. Med filmen hoppas de berätta ett viktigt budskap.
– Det finns ett mycket viktigt budskap tycker jag. Det handlar om förändringar i livet hos människor, säger Leyla Melik.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista