Efter tre

OS-special: Trestegsguld för Nordingråhoppare

4:58 min

Den andra gången som de moderna olympiska spelen tog ett uppehåll var mellan åren 1936 till 1948 på grund av att andra världskriget utbröt. I London-OS 1948 skulle tävlingarna avgörs med ett delvis sargat startfält. För Svensk del blev det stora framgångar. 44 medaljer varav 16 guld. Två av dessa guld hamnade i Västernorrland hos brottaren Gösta Andersson, Sundsvall och trestegshopparen Arne Åhman, Nordingrå.

De olympiska Spelen i London skulle egentligen ha hållits 1944, men ställdes då in på grund av andra världskriget och 1948 tre år efter krigets slut kunde tävlingarna hållas. Den Svenska OS-truppen hade sin logi på en militärbas som under kriget använts av USAs militär och där tältsängar och förnödenheter lämnats kvar av den amerikanska militären.

Arne Åhman, nu 87 år, blev som 23-åringe uttagen till de olympiska spelen i London 1948, både i tresteg och i höjdhopp. Två år tidgare hade han vunnit EM-brons och blivit svensk mästare samma år. Året efter blev det ännu ett SM-tecken i tresteg.

För Nordingråfödde Arne Åhman klarade kvalet i båda höjdhopp grenarna klarade han, men istället för att hoppa i två finaler koncentrerade han sig på Trestegstävlingen. Arne Åhman tog till vara på möjligheten att få vara först och som förste ut i tävlingen satte han nytt svensk rekord på 15 meter och 40 centimeter och avgjorde i första omgången i tävlingen. Det var 4 centimetrar före tvåan George Avery från Australien.

Friidrottskarriären fortsatte vidare efter OS-guldet 1948 i både tresteg och höjdhopp. 1950 blev svensk mästare i höjdhopp och samma år tog han också silver vid europamästerskapen också det i höjdhopp. Han deltog också 1952 i Helsingfors-OS, men var inte lika framgångsrik då och slutade sist i trestegsfinalen.

Carl-Johan Höiby
eftertre@sverigesradio.se