Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi summerar dagens viktigaste händelser – och guidar dig inför kvällens aktiviteter.

Ökat behov av samtalsbehandling

Antalet västernorrlänningar som vänder sig till länets kuratorer har ökat under de senaste åren - det visar den rundringning som Radio Västernorrland har gjort till länets olika sjukvårdsområden. Här kan du läsa om hur det ser i de olika sjukvårdsområdena; längst ned på sidan kan du också lyssna till de reportage vi sänder i Pulsen.

 

Härnösand-Medelpads sjukvårdsområde

Enligt personalen på kuratorsenheten i Härnösand-Medelpads sjukvårdsområde är behovet av samtalsbehandling större än vad vårdcentraler och sjukhusen mäktar med. Och trenden är att utmattningsdepressioner och närliggande symtomen stress, trötthet ökar.

- Väntetiden kan variera från två veckor upp till tio månader. Det görs en prioritetsbedömning av alla patienter men på Sundsvalls största vårdcentral, Vårdcentral Centrum, har man tvingast vänta upp till tio månader på behandling, berättar Gunbritt Millioris, chef för kuratorsenheten på Sundsvalls sjukhus.

Enligt Millioris är lösningen ett utökat samarbete med beteendevetare, socionomer för att kunna hjälp folk med utmattningssyndrom.

- Förhoppningsvis når vi kulmen inom snar framtid, eftersom arbetsplatserna blir mer och mer medveten om den här typen av sjukdomar, säger Gunbritt Millioris, chef på kuratorsenheten på Sundvalls sjukhus.

Kuratorn Birgitta Hildestam jobbar själv på vårdcentralen Centrum i Sundsvall och hon målar upp samma bild som Gunbritt Millioris. Under det senaste året har Birgitta Hildestam, tillsammans med sjukgymnasten Victoria Wahlström, jobbat med att ta fram ett speciellt behandlingskoncept för de med utmattningssyndrom. Nu söker de nästan fyra miljoner i bidrag från bland annat försäkringskassan för att jobba fram nya metoder där man behandlar både kropp och själ. Tanken är att projektet skall pågå under tre år och att både patienter och i viss utsträckning deras anhöriga ska kunna få hjälp.

- Under de fem år som jag jobbat som kurator på vårdcentralen har jag märkt att den psykosociala ohälsan har ökat. Det är mer kvinnor är män som söker samtalsbehandling, men under de här åren har även männen ökat i antal, säger Birgitta Hildestam, kurator på Vårdcentralen Centrum i Sundsvall.

Patientstatistik

Det förs ingen statistik över vad de som söker hjälp har för problem men Birgitta Hildestam har fört egen statistik för 2004 där hon delat in patienterna, 169st, i fyra stycken diagnosgrupper; stressreaktion, depression, depressiv episod, sömnstörningar. Av de kom 84 personer för att få samtalsbehandling, 20 stycken hade utmattningssyndrom, 19 stycken sökte hjälp för att hantera en kris i livet, exempelvis en separation och 15 stycken för en uttalad livssituationskris. Sedan är det flera grupper som representeras enbart av ett fåtal patienter; nio stycken sökte hjälp på Vårdcentralen Centrum för depressioner med koppling till smärta från tillexempel en whiplash-skada. Tre patienter sökte för ångest, sex stycken för posttraumatisk stress, tre stycken för anhörigstöd, och två för övriga typer av problem.

Enligt kuratorn Birgitta Hildestams statistik är den största gruppen, 24 stycken, födda på 1960 och -70-talet. Näst störst, med 20 personer, är gruppen med patienter födda på 1950- och 60-talet. Sedan kommer årskullen med åttitalister och minst är gruppen av patienter födda på 1930- och -40-talet.

Kramfors-Sollefteå sjukvårdsområde

Här ökar antalet patienter som söker både samtalsterapi och  samtalsbehandling för varje år, både för män och för kvinnor. Men det är fler kvinnor än män som söker samtalsbehandling, då man träffar en kurator. Dom som söker för utmattningssyndrom, stress och ångest är många med en största gruppen är de som har relationsproblem, säger Inga Lundberg som är verksamhetschef på kuratorsenheten i Sollefteå.

Hon stödjer sitt resonemang på egna siffror som visar att år 2003 var det 4238 patienter som sökte samtalsbehandling jämfört med år 2004 då 4439 stycken vände sig till Kramfors-Sollefteås sjukhus, vårdcentraler och kvinnoklink. Väntetiderna varierar också något beroende på var man vänder sig. På vårdcentralerna sker den första kontakten inom sju dagar och väntetiden är högst tre månader. Det klarar man att uppnå genom att man sållar hårt, berättar verksamhetschefen Inga Lundberg.

- Ibland kan det vara svårt att ställa diagnos när någon söker för en sak men under samtalens gång visar det sig att det finnas andra orsaker som ligger bakom varför man mår dåligt. Det är många unga tjejer som mår psykiskt illa också söker hjälp på ungdomsmottagningen och där är det också relationsproblemen som är den stora gruppen, berättar Inga Lundberg verksamhetschef på kuratorsenheten i Sollefteå

Örnsköldsvik

Maria Berggren är chefskurator på Örnsköldsviks sjukhus och ansvara för de fem kuratorer som jobbar där. Hon säger att hon inte har någon statistik utan går på magkänslan men att trenden är att det är fler och fler som söker hjälp.

- Många kvinnor känner stor belastning, det kan vara mångfasetterat, bland annat känner vissa ett tryck från arbetsgivaren. Barn som blir sjuka kan innebära stora relationsproblem för föräldrarna och de får allt från akut stöd till samtalsbehandling, säger Maria Berggren.

Enligt henne behövs det mer resurser så att samtalsbehandlingen inte behöver upphöra så fort barnet är friskt.

Redan i dag har man på Gullängets vårdcentral extraanställt en kurator på deltid för att hålla nere väntetiderna.

- Under de tio år jag jobbat har jag sett en ständig ökning av behovet av samtalsbehandling. Det är fler och fler som söker för depressioner, säger Eva-Marie Sundström som är samordningsansvarig för kuratorerna på Gullängets vårdcentraler.

Där för man statistik för de patienter som behandlas varje år och den visar att den stora gruppen är de som söker hjälp för utmattningssyndrom och depressioner. Relationsproblem är också en stor grupp och även här ser man en tydlig trend.

- Fler och fler män söker samtalsbehandling. Det är inte längre lika tabubelagt som tidigare att, som man, söka hjälp, säger Eva-Marie Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".