Vuxna med ADHD får vänta på diagnos

Det är långa väntetider för vuxna att få diagnos på funktionshinder som ADHD/Damp. Det visar en undersökning som intresseorganisationen Attention gjort - längst väntetid är det i Borås, Uddevalla (2 år). Men hur lång väntetid det är i Västernorrland vägrar den psykiatriska kliniken att uppge, något som gör lokalföreningens ordförande Marie Ström misstänksam (lyssna på intervjun här nedan).
När vår reporter ville ha svar på frågan ”Vad är väntetiden för att få en ADHD-utredning och diagnos utförd på er klinik” - svarar överläkare Kimmy Lindholm:

”Frågan är i viss mån vinklad - tänk dig formuleringen: ”Vad är väntetiden för att få en schizofreniutredning och en diagnos utförd på er klinik?”

Först måste alltså någon ha tänkt på möjligheten, tex annan vårdgivare tex familjeläkare som kan skriva en remiss. Sen tas ärendet i remissgenomgång och om det förefaller finnas relevans i frågeställningen får personen tid annars ber vi inremitterande om komplettering. Sen går det ganska fort! //Kimmy Lindholm, överläkare”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista