Till minnet av Küresh Sultan en artist och frihetskämpe

PRESSMEDDELANDE

SVERIGES RADIO P2

I Folke i P2 söndag 12 november kl 18.30 sänder Sveriges radio ett program som helt ägnas åt den nyss bortgångne mästersångaren Küresh Sultan. I ett längre reportage lär vi känna en beundrad artist och frihetskämpe som flytt till Sverige undan politisk förföljelse med sin musik och sina sånger. Direkt i programmet hör vi musikproducenten Jonas Burman och musikanten Ale Möller berätta för musikradions Torbjörn Ivarsson om sitt samarbete och vänskap med Küresh Sultan.

Kl 19.30 i P2 samma kväll sänds en livekonsert inspelad från Re:Orientfestivalen 2002 på Södra teatern i Stockholm med Ale Möller och Küresh Sultan.

-Mitt namn betyder ”kamp” och alla värdens uigurer vet vem jag är, så börjar Küresh Sultan sin berättelse. I mitten av 90-talet flydde Küresh Sultan undan politisk förföljelse från Xinjiang i nordvästra Kina och lämnade sitt uiguriska folk. Han kom till Kirgizistan och fängslades efter att ha sjungit sina protestsånger för de många uigurer som bor där. Efter nio månader släpptes han och kunde med hjälp av FN-personal ta sig till Europa. Att det blev i Sverige och Eskilstuna han till slut hamnade 1999 var en ren slump.

- Vad ska jag göra i detta land? Kommer jag någonsin att få användning för mina lutor, min musik, mina sånger. Det var mina första tankar i Sverige, berättar Küresh Sultan i intervjun.

När han fick höra svensk folkmusik för första gången förundrades han över hur mycket det liknade hans eget lands folkmusik. Han bestämde sig för att satsa på musik i Sverige och fortsatte att sjunga och spela på sina vackra centralasiatiska lutor. Snart kom han i kontakt med Jonas Burman, en musikproducent i Eskilstuna och träffade Ale Möller, den svenske mästermusikanten. Mötet blev början på ett spännande och givande samarbete med konserter, skivinspelningar och stor vänskap.

Om Küresh Sultan

Küresh Sultan föddes och växte upp i nordvästra Kina, i Xinjiang även kallat Östturkestan. 1949 tog folkrepubliken Kina området i besittning och sedan 1955 är Xinjiang ett s k autonomt område inom folkrepubliken. Här bor 16 miljoner innevånare, närmare hälften är uigurer. Küresh växte upp i huvudstaden och i hans hem fanns, som i alla andra uiguriska hem, en dutar (en luta).

-Oavsett om någon kan spela eller inte finns i varje uiguriskt hem en dutar, berättar Küresh Sultan, så även i vårt hem. Sju år var jag när jag började sjunga och spela och musiken blev mitt stora intresse. Vid 23 års ålder blev jag musiklärare och studerade komposition, berättar han. Han skrev många populära sånger som var kritiska till den kinesiska regimen om än uttryckta i dolda ordalag och med dubbeltydigheter.

1989 var ett år när det hände mycket i välden. I Europa raserades muren mellan öst och väst och Sovjetunionen började krackelera. De centralasiatiska staterna låg tidigt på för att skaffa sig självständighet. Liknande idéer och tankar om frihet nådde även Xinjiang och Kina. 1989 samma år som massakern på Himmelska fridens torg, bildade Küresh Sultan en ensemble som under 5 år turnerade flitigt i Xinjiang.

- Under dessa turnéer såg jag med egna ögon vilket hårt och orättvist liv det uiguriska folket levde, berättar Küresh Sultan som gjorde ca 1000 konserter under denna period. Men polisen började förfölja honom.

- Jag förbjöds att sjunga, förbjöds att skriva och förbjöds att tala på platser där det befann sig mer än 8 personer. Jag var plötsligt arbetslös och hade ingenstans att ta vägen eftersom polisen hade tagit mitt pass. Jag fick veta att mitt namn var understruket i polisens register och att mitt liv var i fara. Jag bestämde mig för att fly och hamnade till slut i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".