Söndag 15 april kl 19.30-21.00

P2 sänder den andra av tre dubbelkonserter från Stallet i Stockholm i en serie kallad P2 dubbel. Denna gång med fado, polska, magiskt oudspel och assyriska sånger

Först ut är udspelaren, sångaren och kompositören Mousa Elias som ursprungligen kommer från Aleppo i Syrien. Numera bor han i Norsborg utanför Stockholm. Hans fantastiska röst och vackra ord värmer. På slagverk hör vi Omar Joof

Den andra konserten för kvällen står Stockholm Lisboa Project för. Gruppen bjuder på ett program med fado och polska med sångerskan Liana Peixoto, Simon Stålspets, Sérgio Crisóstomo och Luís Peixoto.

Fado – Portugals blues är inte så långt bort från det nordiska vemodets klanger som man kan tro. Uttrycket saudade som många sångare i Lissabon menar är känslan som når den portugisiska själen kan också spåras i det svenska vemodet, i traditionsmusiken, i polskorna. Denna gemensamma känsla eller sinnesstämning kan vara en av anledningarna till att fadon blivit så populär i Sverige. Stockholm Lisboa Project förenar två kulturers folkmusik på fiol, mandolin, bouzouki, nordisk mandola, munspel och sång.

Konserterna spelades in på Stallet i Stockholm den 28 mars och presenteras av Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista