1 av 3
Niyaz. Re:Orientfestivalen 2007
2 av 3
Kibariye. Re:Orientfestivalen 2007
3 av 3
The Klezmatics. Frank London, Matt Darriau, Lisa Gutkin, Lorin Sklamberg, Paul Morrissett.

Re:Orientfestivalen 2007

P2 Live Världens Liv var på plats under årets festival i juni och spelade in tre av konserterna - här följer sändningsdatum!

Söndag 26 augusti kl. 22:00 (del 1)
Söndag 2 september kl. 20.15 (del 2)

KIBARIYE & HÜSNÜ SENLENDIRICI 
Kibariye fick sitt genombrott på den legendariska tavernan Stardust i Istanbul på 80-talet. Hon är en av de mest folkkära sångerskorna inom arabeskmusiken men också en av de färgstarkaste inom den romska. Hennes röst är enastående känslofyllt melankolisk och sliter upp hjärtat även på den som inte förstår ett ord av vad hon sjunger om. Som kvinna i en starkt mansdominerad värld är det en stor bedrift att vara en så långlivad stjärna genom bara sin röst.

Kibariyes tolkning av folksången Zuluf tillsammans med Hüsnü Senlendrici och Laco Tayfa har gett det turkiska begreppet huzun (vemod) ett oförglömligt musikaliskt ansikte. Hüsnü är ett fenomen i sig, hans klarinettspel, med starka jazzinfluenser, har populariserat och förnyat den turkiska folkmusiken. Idag är han en superkändis i Turkiet med eget tv-program, ständigt omsusad av otaliga rykten och paparazzifotografer. 2005 gästade han Re:Orientfestivalen för en enastående konsert tillsammans med Sulukule Gipsy Band, namngivet efter Istanbuls romska kvarter. Tillsammans med sitt band Laco Tayfa har han bland annat gjort otaliga spelningar med Brooklyn Funk Essential och svenska Papa Dee.
(ur presstext från Re:Orient) 

Konserten spelades in på Konserthuset den 8 juni och sänds i två delar.

***************************************************

Söndag 9 september ca kl. 20.05 (del 1)
Söndag 16 september ca kl. 20.05 (del 2)

THE KLEZMATICS

Många talar fortfarande om deras spelning på Re:Orientfestivalen 1994. Nu är de tillbaks! Numera etablerade klassiker och nyss hedrade med en grammy, men fortfarande ett fenomenalt extatiskt partyband! Klezmatics tillhör klezmerns absoluta superstars. Här blandas judisk spiritualism, östeuropeisk tradition, provokationer, reflektioner – allt på ett underbart dansant sätt.
(Presstext från Re:Orient) 

Konserten spelades in på Kulturhuset 8 juni och sänds i två delar.

**************************************************

Söndag 23 september kl. 20.15 (del 1)
Söndag 30 september kl. 20.15 (del 2)

NIYAZ (Iran/USA)
I botten ett suggestivt tungt digitalt elektriskt groove. Ovanpå detta de klassiska raffinerade akustiska persiska och indiska musiktraditionerna. Därtill drömskt trånande och hänfört framförda texter hämtade både från sufisterna och den folkliga traditionen i Central och Sydasien. Med sång på både farsi och urdu trollbinder sångerskan Azam Ali, känd från duon Vas samt från soundtracket till filmen The Matrix: Revolutions.
(Presstext från Re:Orient) 

Konserten spelades in på Kulturhuset 9 juni och sänds i två delar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".