1 av 2
Nehad Fathy, sångerska. Foto: Sherif Aman
2 av 2
Hiba Daniel, presentatör. Foto: Stina Gullander, SR

Kairooperans Oum Kalthoum-ensemble 12 oktober

Fredag 12 oktober, i anslutning till avslutningen av ramadan, ger 22 musiker från Kairooperan en konsert med Oum Kalthoums reportoar, underdirigenten Selim Sahabs ledning och med solisterna Reem Kamal och Nehad Fathy.

P2 Live direktsänder från Konserthuset när den 22 man starka Oum Kalthoum-ensemblen och solisterna Reem Kamal och Nehad Fathy under ledning av dirigent Selim Sahab gästar Stockholm. Tillsammans kommer de att framföra delar av den legendariska egyptiska sångerskan Oum Kalthoums repertoar. Hon var en hyllad stjärna av oändliga mått och än idag ligger hennes musik på försäljningstoppen i arabvärlden.

Konserten presenteras av radioprofilen Hiba Daniel, känd från Sveriges Radios webbkanal SR Atlas. Hon tycker att det känns väldigt högtidligt att få äran att presentera konserten. Läs hennes tankar kring konserten längre ner på den här sidan.

P2-producenten Mats Einarsson har själv besökt Kairooperan som är en av arabvärldens största musikinstitutioner. I intermezzot berättar han om Oum Kalthoum och Kairooperans historia. Dessutom bjuder han på en unik historisk Oum Kalthoum-inspelning.

Konserten arrangeras av  och Konserthuset.

P2 Live direktsänder konserten fredag 12 oktober kl. 19.30. Konserten kommer även att sändas 4/11 kl. 19.30 (del 1) och 11/11 kl. 19.30 (del 2).

Hiba Daniel, presentatör, berättar om sin relation till Oum Kalthoum
Intervju med SR:s Hiba Daniel, presentatör för kvällens konsert. Till vardags jobbar Hiba som programledare i webbkanalen SR Atlas. Hon är palestinska, född i Libanon och har bott på olika ställen som Kuwait och Cypern innan hon flyttade till Sverige.

Har du själv en relation till Oum Kalthoums musik?
– Ja, absolut! Det finns inte en enda arab som vuxit upp utan att höra hennes musik. Jag minns att när jag växte upp så sändes det en konsert med Oum Kalthoum en torsdag varje månad på mellanvåg. Konserten sändes från Egypten och kunde höras över hela arabvärlden. Min pappa och hans vänner bänkade sig framför radion – det var nästan lika högtidligt som Nobelfirandet i Sverige!

Vad är så speciellt med Oum Kalthoum?
– Hon har lyckats ena ett helt folk runt sin musik, människor från vitt skilda delar av arabvärlden. Trots att hon har varit död i trettio år så har hennes musik fortfarande samma enande kraft.

Hur känns det att presentera konserten med Kairooperans Oum Kalthoum-ensemble på Konserthuset?
– Väldigt högtidligt! Det kommer säkert att vara många i publiken från hela arabvärlden. Och jag tror att pappa, som var ett stort Oum Kalthoum-fan, skulle ha varit jätteglad och stolt om han hade varit i livet.

Mer i Sveriges Radio:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".