Ferhat Tunc. Foto. www.ferhattunc.net

Söndag 11 maj kl. 19.30-21.00

19.30 Ferhat Tunc, Kurdistan & Mari Boine, Sameland
Ikväll sänds andra delen av konsert på Nobels Fredspriscenter i Oslo. Det var organisationen Freemuse i Köpenhamn som initierat konserten den 3/3 på Music Freedom Day för att uppmärksamma musikalisk censur i världen. Först ut ikväll är den kurdiska sångaren Ferhat Tunc som flera gånger ställts inför rätta i Turkiet för att ha sjungit på kurdiska. Därefter blir det sånger på samiska med Mari Boine. Inspelningen har vi fått från den norska radion.

20.15 Shin - georgisk fusion
Andra delen av två. Konsert 14/3, Jeriko, Malmö.
Åtta starka scenpersonligheter presenterar traditionella folkmusikinstrument, moderna instrument från väst, den typiska georgiska polyfona sången, flamencorytmer, scatsång och dans.
The Shin utgår från sitt georgiska musikarv och adderar ett modernt jazzsound med bandlös bas och gitarr. Gruppen bildades 1998 som trio och turnerar nu med sitt projekt EgAri ”Thats it!” De har spelat med storheter som Randy Brecker, Chaka Khan och Okay Temiz. Musiken pendlar mellan ren livsglädje med massor av humor till högsta virtuositet. Explosivt temperament, bubblande humor, stor känslighet och lyhördhet. Shin är georgiska för vägen hem och oavsett var du har ditt hem känner du dig hemma i musiken när du hör den. (från Jerikos hemsida)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".