1 av 2
Frode Fjellheim. Foto: Lasse Berre
2 av 2
Pressfoto Ulla Pirttijärvi

Söndag 15 juni 19.30-21.00

19.30 Aejlies gaaltije - arktisk mässa av Frode Fjellheim
Aejlies gaaltije, Helig källa, är ett musikverk upplagd som en kristen mässa på sydsamiska. Denna arktiska mässa bjuder på sakrala inslag liksom traditionell jojk, nordisk folkmusik och konstmusik i ett mångsidigt möte.
Klangen är samtida och uråldrig på en och samma gång. Rytmik, nyanser och melodier bildar närhet mellan människa och natur. De musikaliska uttrycken smälter samman i ett nordligt och andligt element, där norrskenet drar över himlavalvet som irrbloss av ljus i människans gemensamma sökande efter svar på de stora frågorna.
Musik och text är skrivna av Frode Fjellheim. Musiken, som var ett beställningsverk till Festspillene i Nord-Norge, fick ett fantastiskt gensvar av både publik och press när den sattes upp vid millenieskiftet.
Frode Fjellheim är utbildad på klassiskt piano vid Musikkonservatoriet i Trondheim, men har i ökande grad tagit upp den samiska musiken i arbetet som kompositör och musiker, bl  a i bandet Transjoik.

Medverkande:
Solister: Sanna Kurki-Suonio (sång), Ulla Pirttijärvi (sång), Kristin Rustad Høiseth (sång), Nils-Olav Johansen (sång och bas), Snorre Bjerck (slagverk), Frode Fjellheim (sång och synth), Dirigent: Mats Rondin, Symfoniorkestern vid NorrlandsOperan.

ca 20.40 Orelåtar
Allspel med Oregänget, Ola Bäckström, Jonny Soling, Familjen Täpp, Orsagänget mfl. Konsert Ore kyrka 13/7 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista