Korrö folkmusikfestival 2009

Vi gör den andra av höstens återresor till sommarens Korröfestival. Det är sydöstra Småland, det är sista helgen i juli, det är en fullproppad konsertloge… och det är precis som det varit alla somrar, eller i alla fall sedan tjugofem år tillbaka; en myllrande folkmusikfestival.

Text och presentation av Världens liv denna vecka: Linda Roslund

Eftersom festivalen började som bordunstämma, innan den växte på alla ledder till dagens breda mötesplats för svensk och nordisk folkmusik, är det givet att vi låter kultbatteriet Blå Bergens Borduner ta ton. De figurerade på Korrö redan från början och i år fyller gruppen 25 år (även om de stått i pausläge flera av de åren). Vi hör ett utdrag ur deras spelning från lördagskvällen. Men först i veckans Världens Liv hör vi en hel konsert med Ulrika Gunnarsson Trio.

Som småländska, och som sångerska i Sågskära, gruppen som sådde fröna till festivalen då för 25 år sedan, har hon Korrö som självklar hemmaarena. Nu kommer hon hit i triokonstellation. Ulrika Gunnarsson Trio, med Ulrika Gunnarssons trall, Esbjörn Hazelius på cittern, fiol och röst och Anders Löfberg på cello, kontrabas och fiol. Med rösten som instrument gör hon trallandet till en konst. Ulrika Gunnarsson är som en folkmusikens koloratursopran.

Blå Bergens Borduner bildades 1984. Med bland annat svensk säckpipa, vevlira, hardingfela, bouzouki och fiol ville de skapa ett gruppsound med bordunmusiken som tema. Under 80-talet gjorde de mycket väsen av sig och satte sig stadigt i minnet på folkmusikpubliken som rörde sig på festivalerna då. Sedan en lång paus… tills de nu alltså får för sig att återuppstå. Här i Världens Liv följer vi med i starten på konserten de höll på fredagskvällen på Korrö loge i år. Blå Bergens Borduner med Anders Norudde, Ulf Karlsson, Göran "Freddy" Fredrikson och Stefan Ekedahl.