Shiku Yano, shakuhachi, Satsuki Urasawa, koto, Tetsuro Ushimaru, shamisen, Kiyoka Harada, koto.

Klassisk japansk musik med Kazehana & låtar från Hälsingland, Jämtland och Dalarna

I ett samarbete mellan Världens Liv och Japanska Ambassaden hade musikgruppen Kazehana bjudits in till en offentlig konsert i Studio 2 i Radiohuset i Stockholm den 7 oktober. Fyra musiker skolade i den stränga japanska traditionsmusiken, men Kazehana ser som en viktig uppgift att överbrygga klyftan mellan den traditionella musiken och den moderna. De tror på att att utveckla instrumentens möjligheter och förändra musiken för att kunna föra den vidare till yngre generationer.
Vi får höra ett omväxlande program med solostycken på shakuhachi och shamisen och relativt modern kammarmusik för koto, den japanska cittran.

Presentatör av kvällens konsert är Gunnar Linder som levt i Japan i 20 år. Han är en av mycket få icke-japaner som förärats titeln mästare på shakuhachi-flöjt.  

Kvällens Världens Liv avslutas med sex låtar på två fioler med hälsingespelmännen Anders Hall, Anders Moberg på Hagenfestivalen i Dala-Floda, 31 juli.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".