1 av 2
2 av 2

Världmusiklegenden Mory Kante med 15-mannaband samt Pajala Tatawin, möte mellan Tornedalen och Tunisien

Hela P2 Live Världens Liv är denna vecka inspelad på kulturens hus i Luleå. Först ut är en konsert med Mory Kante - en av världmusikens största och första. I den andra delen av Världens liv får vi ett möte mellan nordafrikansk och tornedalsk musik.


Mory Kante var en av de första afrikanska artister som slog stort i Europa och västvärlden, redan under hans barndom var det bestämt att han skulle bli musiker. Mory Kante föddes 1950 i Guinea i en sk griotsläkt. Grioter är berättare och musiker som för vidare den muntliga musikaliska traditionen. Han var en av medlemmarna i det legendariska Bamako railband. 1984 flyttade han till Paris och 1988 kom hans superhit Yeke Yeke som blev var den låt som för många kom att bli synonymt med världmusikbegreppet.

ca 20.55 I Pajala Tatawin blandas tornedalskt vemod med arabiska tonslingor och rytmer.
Det var kärleken som förde den tunisiska sångerskan Amina Annabi till Kiruna där hon träffade musiker med rötter i den tornedalska folkmusiktraditionen. Amina är kanske mest känd för att det var hon som 1991 framförde Frankrikes bidrag i Eurovisonsschalgerfestivalen och kom tvåa med lika många poäng som vinnaren Carola. I Pajala Tatawin ingår förutom Amina Annabi, sång även Erling Fredriksson, sång och kontrabas, Jan Johansson, dragspel och sång, Alexander Lindgren, gitarr och Lars Paulin, slagverk.

Text och presentation: Hasse Alatalo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".