1 av 5
2 av 5
Django Project. Foto: Melanie F Cnattingius
3 av 5
Eva Ayllon. Pressbild SELAM
4 av 5
Django Project. Foto: Melanie F Cnattingius
5 av 5
Django Project. Foto: Melanie F Cnattingius

Django Project & Eva Ayllon - legendarisk sångarstjärna och diva från Peru

I år är det hundra år sedan gitarristen Django Reinhardt föddes, den europeiska jazzens förste stilbildare. Och över hela världen anordnas nu djangofestivaler, otaliga priser delas ut i hans namn och ensembler poppar upp som pluggar Djangos stil. Den som kallas jazz manouche på franska, gipsy swing på engelska. En ren, fräsch och distinkt stil med ett hissnande bakåtlut över ett korthugget komp. 

Django Project är fyra unga svenskar tagit sig an Djangos spel med hull och hår. Sättningen är klassisk. Gustav Lundgren och Martin Widlund spelar gitarr, Fredrik Lindborg, kontrabas och Anders Larsson, accordeon. Det var Gustav som drog igång projektet och blev ett namn för den svenska jazzpubliken när han i början av 2000-talet slog igenom i Hot Club de Suede tillsammans med gitarrkollegan Andreas Öberg. Ett av syftena var att sprida kännedom om Django Reinhardt och hans fabulösa musik. Konserten spelades in den 3:e februari på folkmusikscenen Stallet i Stockholm

I andra delen av veckans Världens liv får vi möta en levande legend och diva – Eva AyllonDrottningen av Lando. Hon kommer från Peru där det som i de flesta latinamerikanska länder finns en stark afrikansk tradition. Lando är en tradition med rötter i Angola i södra Afrika och Eva Ayllon sjunger lando med en röst som rostats i sol och sorglig kärlek, i en klänning som blommar när hon dansar och skojar med publiken. Sån är Eva Ayllon. Omåttligt populär.

Många blev överlyckliga när arrangören Selam tillsammans med Stockholms konserthus bjöd in Eva Ayllon den 5:e december. Så på Konserthuset behövdes ingen längre presentation. Den stora publiken visste vad den hade köpt biljett till. 
(text: Mats Einarsson)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista