1 av 2
2 av 2

Norske trubaduren Lillebjörn Nilsen samt Khaled - kungen av Rai

I kvällens Världens Liv presenteras två kungar. Lika populära men väldigt olika. Först Norges viskung, den stillsamme Lillebjörn Nilsen. Och därefter Khaled - Kungen av Rai.

Lillebjörn Nilsens karriär tog fart på 1970-talet. Blev snart lika populär i Norge som någonsin Cornelis och Fred Åkerström i Sverige. Han skrev och spelade in många av sina nu mest kända sånger där några sjöngs in också på svenska av Fred Åkerström, bland andra "Natt i en stad". En viktig inspiration för många blev "Lillebjörns gitarbok" från 1973, en bibel för alla som ville börja spela gitarr, oavsett genre.

Lillebjörn Nilsen har haft något av en återkomst efter flera år av relativ tystnad. Gjorde ett mycket uppskattat TV-framträdande i NRK kring nyår. Han har återbildat superkvartetten Gitarkamratene från 1980-talet som just nu turnerar för utsålda hus i Norge. Så därför var det en aning förvånande att den norske viskungen plötsligt stod där. Helt stillsamt en torsdagkväll i januari i Salemkyrkan på Södermalm i Stockholm. Men varför inte? Han skulle framträda i Norska Kyrkan dan därpå och var ju ändå stan!

Kvällens andra konsert i Världens Liv är också inspelad på det folktäta Södermalm i Stockholm, på Debaser vid Medborgarplatsen. Konserten ingick i Selams arrangemang Selam African Festival den 6-9 november förra året.

Här står Khaled på scenen - Kungen av Rai. Den rebelliska raimusiken som gjort en snabb klassresa från fattigkvarteren i Oran i Algeriet till stora och glittriga scener över hela världen. Klassresan har skapat många nya stilar, små riken inom raivärlden med egna raikungar, raiprinsar och raidrottningar. Men Khaled är nog ändå den störste. Håller kvar vid sin stil, glömmer inte sin tidigare repertoar och behåller greppet om sin publik efter flera decennier av artisteri. Och var han än kommer kräver fansen att få sjunga med. Gång på gång, om och om igen. Så också på Debaser Medis i Stockholm.

Text och presentation av Världens Liv: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista