P2 Dubbel med Tradish och Krack

Irländsk folkmusik har och har länge haft en märklig förmåga att rota sig vart den än har strandat. Numera finns grupper som spelar irländsk folkmusik på de flesta håll i världen. Också publiken finns där. Som dras till de sorgliga balladerna, som hittar den stora lyckan i frenetiska reelar, jiggar och polkor.

I Sverige finns gotländska kvintetten Krack, i Danmark en trio som kallar sig Tradish med sångaren  och gitarristen John Pilkington i spetsen. Den 14 april delade Krack och Tradish kväll på folkmusikscenen Stallet i Stockholm.


Krack är fem eminenta instrumentalister
som alla har sina rötter på Gotland. De har spelat tillsammans i 10 år, vann den riksomfattande tävlingen MusikDirekt för några år sedan, har turnerat runt om i Europa och ger snart ut sin andra CD. Namnet Krack förpliktigar. Ordet används av irländska musiker som beteckning på det extatiska tillstånd musiker och publik kan uppnå när allting stämmer. Ett tillstånd av gränslös lycka.
Krack består av Jennikel Andersson, fiol, concertina, Clara Andermo, fiol, mandola, Lisa Klevebrant, flöjt, whistle, Johan Ronström, mandolin och Erik Ronström, gitarr.

Tradish är en betydligt yngre grupp, bildades 2008, men alla tre har en lång och gedigen bakgrund i olika konstellationer hemma i Danmark.
Repertoaren består av traditionella sånger och danser men också åtskilliga egna låtar som skrivits av bandets medlemmar. Bandets samspel har slipats fram under många, många spelningar på pubbar och festivaler. Vana och erfarna i att möta publikens förväntningar och krav.

Tradish består av fiolisten och sångerskan Louis Ring Vagnsgaard, slagverkaren Brian Woetsmann och gitarristen och sångaren John Pilkington.

Mats Einarsson presenterar veckans Världens Liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista