Världens liv från Spanien till Polen

Kvällens Världens Liv spänner från Spanien till Polen. Men egentligen längre än så...

Flamencosångaren Diego El Cigala har sökt sig till Det Andra Spanien, till Latinamerika för att utveckla sin flamencomusik. I samarbeten med framför allt kubanska musiker har han förenat den mjuka och tillbakalutade kubanska boleron och den eldfängda andalusiska flamencon till en mycket tilltalande och färgrik salsa. Turnéerna är många och långa för den gänglige Diego. Den 6 mars var det dags för ett framträdande i Uppsala Konserthus och Världens Liv var på plats för att spela in. I kvällens program hör vi den andra delen av konserten där Diegos sång blommar ut för fullt. Hans sång är som en piska som vilar olycksbådande i det mjuka bolerokompet innan den plötsligt får liv, sliter sig loss och med långa drag viner över den arma men lyckliga uppsalapubliken.

I den andra delen av Världens Liv framträder den polska folkmusikens stora affischnamn just nu, Warsaw Village Band.
Också det ett världsturnerande band vars senaste CD ”Infinity” 2009 kom med på listan över Årets bästa album av ”Popmatters”, USAs största musikmagasin. Redan 2004 tilldelades Warsaw Village Band BBCs World Music Award som bästa nykomling.

Det är en sällsam värld Warsaw Village Band målar med sin musik. På Musikmuseet i Stockholm 5 maj presenterar de sig som ett ”…gäng barbarer den andra sidan Östersjön.” Gruppens musik blir aldrig insmickrande men är ändå sällsamt skön i sin brutalitet, sin kärvhet och genomträngande och sträva sång.  Sångtexterna hämtar man från den polska folktraditionen som ofta refererar till förkristen tid med kraftfulla symboler från naturen. Ugglor, tranor och andra mytiska fåglar härskar över luftrummet. Ibland med inspelningar med traditionsbärare från förr som komponeras in i musiken.

Text och presentation: Mats Einarsson