1 av 2
Trio Mio utanför Ådals-Lidens kyrka i Näsåker. Foto: Mats Einarsson
2 av 2
Kroke, en trio från Krakow som förnyar klezmermusiken. Foto: Jacek Dyląg

P2 Live Världens Liv på Urkult!

Kvällens P2 Live Världens Liv återvänder till sommarens Urkultfestival i Näsåker i Åntermanland. Först presenteras dansk-svenska Trio Mio och därefter klezmermusikens stora förnyare, polska Kroke.


Trio Mio har under de senaste åren begåvats med inte mindre en sex danska Grammies för sin eleganta folkmusik och visor. En delikat spelad musik med hisnande och humoristiska berättelser om borttappade och återfunna ringar. Eller den om regelskeppet Wasas öde. En trist historia i Sverige men som man gärna skämtar om i Danmark och som inspirerat till musik hos Trio Mio.

Trio Mio består av Kristine Heeböll, fiol, sång, Jens Ulvsand, bouzouki, gitarr, sång, Nikolaj Busk, dragspel, piano och step.

Konserten spelades in i Ådals-Lidens Kyrka, Näsåker, 5 augusti.

Därefter i Världens Liv hör vi Trio Kroke som skillnad från Trio Mio undviker ordet och låter musiken segla för egen vind. 


Krokes karriär började i de judiska kvarteren i Kazimierz i hemstaden Krakow. Då, i början av 1990-talet, hade de flesta glömt vad klezmer var, vilka som en gång bar traditionen. Idag betraktas Kroke som klezmermusikens stora förnyare med musik full av berättelser och bilder. Musik som mörka fjärilar som fladdrar förbi när vi tror att allt är ljust. Musik som brinner när allt är mörkt. Kroke är modernister som vårdar sina rötter.

I Kroke ingår: Tomasz Kukurba, viola, sång, Jerzy Bawol, accordeon, Tomasz Lato, kontrabas. Konserten spelades in på Stora Scenen på Urkult-festivalen, 7 augusti.

Text och presentation: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".