1 av 9
Deodato Siquir Trio. Foto: Mats Einarsson
2 av 9
Moussa Hema, sång balafon. Foto: Mats Einarsson
3 av 9
Earthsongs Afrique. Foto: Mats Einarsson
4 av 9
Earthsongs Afrique. Foto: Mats Einarsson
5 av 9
Anders Hagberg, basflöjt. Foto: Mats Einarrsson
6 av 9
Earthsongs Afrique. Foto: Mats Einarsson
7 av 9
Deodato Siquir. Foto: Mats Einarsson
8 av 9
Deodato Siquir. Foto: Mats Einarsson
9 av 9
Deodato Siquir. Foto: Mats Einarsson

Världens Liv landar denna vecka i Afrika med två kontrasterande musikbilder

Först presenteras Moussa Hema från Burkina Faso i Västafrika som göteborgsmusikern Anders Hagberg bjudit in till sitt projekt Earthsongs – Afrique.

Moussa Hema är av griot-släkt, tillhör det radband av professionella musiker som än idag är en musikalisk maktfaktor i många västafrikanska länder. På folkmusikscenen Stallet sjunger Moussa några av sina egna historier till spel på balafoner och harplutan n’goni. Sånger som flätas in och varvas med filmiska och stämningsfyllda kompositioner av Anders Hagberg.

Earthsongs – Afrique består av Moussa Hema, balafon, n’goni, sång, Anders Hagberg, sax, flöjt, Stefan Blomquist, klaviatur, Ola Bothzén, slagverk.

Kvällens andra grupp på Stallet är en trio som leds av sångaren och gitarristen Deodato Siquir från Mocambique i södra Afrika.

Deodato Siquir flyttade till Sverige 2000. Härifrån har kunnat fortsätta sitt artisteri med turnéer både utanför och i Sverige. Deodato skriver all sin musik själv, liksom sångtexterna på modersmålet ronga, på portugisiska och engelska. Musiken hämtar inspiration från brasiliansk musik, fusionjazz och traditioner från södra Mocambique. Deodatos sång är lågmäld men glödande, musiken varmt sköljande, i långa stycken improviserad på bas och gitarr.

Deodato Siquir Trio består av Deodato Siquir, slagverk, gitarr, sång, Isildo Novela, elbas, Sören Heller, elgitarr.

Konserten med Earthsongs och Deodato Siquir Trio spelades in den 22 september på Stallet i Stockholm.

Text och presentation: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".