1 av 2
2 av 2

P2 Live Världens Liv på Korröfestivalen

P2 Live Världens Liv gör denna vecka sin årsförsta visit på sommarens Korrö Folkmusikfestival, ett småländskt folkmusik-Mecka som vi ska återkomma till flera söndagar under hösten och vintern.
Ur ett rikt konsertprogram, och bland många spelplatser, väljer vi den här gången att kliva in vid ett par av tältscenerna. Här hör vi först en hel konsert med Väsen och efter det delar av den tyska bordungruppen Fievklangs nattliga spelning.

Väsen lägger scenen under sig, vant och enkelt. Och varmt! – fastän det regnar och är ganska ruggigt och strängarna ideligen går av. Med nyckelharpor, 5-strängad altfiol, 12-strängad gitarr och skönt snack är gruppen en höjdpunkt för en festivalhelg. Så har de också som enda svensk folkmusikband en gata uppkallad efter sig… i USA. Väsen Street. Något som de inte glömmer att tala om. Och allra bäst berättar de sitt banande av vägar när de spelar sin musik.

Väsen består av Olov Johansson, nyckelharpor; Mikael Marin, 5-strängad altfiol; Roger Tallroth, 12-strängad gitarr. Konserten med Väsen spelades in på Korrö den 24 juli 2010.

Fievklang är den tyska unga gruppen med förkärlek för det djupa, rivande räviga, i bordunklangerna.
Givna är de, alltså, som gäster på en folkmusikfestival som en gång började som en bordunstämma! Med säckpipor och vevliror parat med skandola och flöjt spelar de både egen och traditionell musik från Frankrike, Tyskland och Skandinavien. Den dansande publiken flockas med detsamma fastän det inte finns mer än ett par meters rymd framför scenen att svänga runt på. Ja, så blir det när spelmän hartsar sina strängar med entusiasm.

Fievklang består av Björn Bellman, skandola, gitarr, sång; Daniela Messer, fiol; Thomas Kühn, vevlira; Franziska Pott, fransk och tysk säckpipa; Marcus Weseloh, fransk säckpipa, vevlira, flöjt.
Konserten spelades in på Korrö den 23 juli 2010.

Text och presentation av Världens Liv på Korröfestivalen är Linda Roslund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".