1 av 2
Hanna Tibell & O’tôrgs Kaisa
2 av 2
Burdon. Foto: Dasha Rusanenko

P2 Live Världens Liv på Korröfestivalen

Kvällens Världens Liv vänder tillbaka till Korröfestivalen i sydöstra Småland.

Festivalen började som en liten bordunstämma för 25 år sedan och har nu vuxit till ett av Sverigesommarens absolut största folkmusikevenemang. Två söndagar i rad håller Världens Liv till på Korrö Folkmusikfestival. Den här veckan med en hisnande spännvidd: från Ukraina till Hälsingland.

Naturligtvis låter sig det gamla bordunfästet Korrö gästas av den ukrainska gruppen med namnet Burdon!
De unga folkmusikerna kommer från Lviv i västra Ukraina och frotterar sig energiskt i låtskatten från hemlandet med dess olika lokala musiktraditioner, men också i musik från Karpaterna och Balkan. Gruppen bildades 2002 och har en stor repertoar av rituella sånger, gamla ballader och danser. Burdon är ett av de bästa östeuropeiska banden på bordunmusik. En ålderdomlig klangvärld som glänser, pärlar och det kvillrar. Det ångar! Och det är entusiasm från tårna. Bättre än de flesta andra grupper har man fört upp den ålderdomliga musiken scenen inför en publik fängslas av de skarpa kvinnorösterna, av spel på bouzouki, vevlira, didjeridu och moraharpa.
Burdon består av Ivan Ohar, kontrabas; Mikhail Kachalov, 5-strängad fiol; Lubomyr Ishchuk, percussion; Rost Tatomyr, bouzouki, sång; Dana Bonchuk, sång; Olena Yeremenko, violin.
I nästa veckas Världens Liv, presenteras den andra delen av Burdons konsert.

I Världens Livs andra del tar riksspelmännen och bästa spelkompisarna Hanna Tibell och O’tôrgs Kaisa oss till fioltraditionens Hälsingland med sina spelmanskufar.
Man spelar också egna låtar influerade av hälsingetradition.  Det är gassande högsommar utanför logdörren, det klafsar svettigt om de taktstampande sandalerna. När Hanna Tibell upptäcker var tjipp-ljudet kommer ifrån tar hon av sig skorna – och med det är konserten jordad. Det här är spelmän som spelar så att de lyser, i gemensam kärlek till ett i det närmaste outtömligt skafferi av låtar. 

Hanna Tibell & O’tôrgs Kaisa: Hanna Tibell, fiol / viola d’amore; Kaisa Abrahamsson, fiol.

Text och presentatör för Världens Liv på Korröfestivalen är Linda Roslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".