1 av 7
Marcel Khalife och Rami Khalife. Foto: Mats Einarsson
2 av 7
Per Gudmundson & Björn Ståbi med CD "Flöde" från 2004
3 av 7
Rami Khalife. Foto: Mats Einarsson
4 av 7
Alexandar Petrov. Foto: Mats Einarsson
5 av 7
Publik i Grünewaldsalen, Stockholm. Foto: Mats Einarsson
6 av 7
Publikmingel i Stockholms Konserthus. Foto: Mats Einarsson
7 av 7
Ismail Lumanovski och Marcel Khalife. Foto: Mats Einarsson

Spelmanslåtar med Björn Ståbi och Per Gudmundson & udspelaren Marcel Khalife

Kvällens Världens Liv bjuder på en resa från Dala Floda Kyrka i Dalarna till Grünewaldsalen i Stockholms konserthus. Från dalaspelmännen Björn Ståbi och Per Gudmundson till libanesiske Marcel Khalife, kompositör, udspelare och sångare. Och mycket populär hos publiken i Grünewaldsalen.

Applåder i övermått får också Björn Ståbi och Per Gudmundson. Båda med en lång karriär bakom sig. Redan 1963 spelade Björn till sig Zornmärket i silver. En spelman som alltså var etablerad långt innan folkmusikvågen drog igång i början av 1970-talet. Björn är född i Stockholm men har sina rötter i Orsatrakten och bor sedan länge i Hälsingland. 

Redan under 70-talet kom Björn att spela med en ung spelman från Falun, fostrad i Rättvikstradition. Ynglingen var Per Gudmundson. Numera känd som en av medlemmarna i den framgångsrika trion Frifot med Lena Willemark och Ale Möller. Per Gudmundsson är, förutom spelman, sedan flera år verksamhetsledare för Folkmusikens Hus i Rättvik.

Konserten spelades in den 24 juli under Hagenfestivalen i Dala-Floda i somras. En festival specialiserad på friform jazz men där också spelmansmusik av det traditionella slaget har en given plats.

I kvällens andra konsert bjuder Världens Liv på en av arabvärldens mest uppskattade artister.

En man som komponerar orkesterverk, körmusik, solomusik för arabisk luta och mycket annat. Ofta med blicken riktad mot både öst och väst. Mest känd är han för sina sånger som publiken kan och gärna sjunger med i. Så också i Grünewaldsalen i Stockholm.

Han heter Marcel Khalife, född i Libanon 1950, utbildad vid Beiruts konservatorium.

1976 bildade han ensemblen Al Mayadine där två av sönerna numera ingår; slagverkaren Bachar Khalife och den mångsidige pianisten Rami Khalife. Övriga i Al Mayadine är Peter Herbert, kontrabas och Ismail Lumanovski, klarinett och Alexandar Petrov, slagverk.

Marcel Khalife har gjort sig känd som talesman för artisters rätt att sjunga om vad de vill. Ingen självklarhet överallt i världen. Och han har själv råkat i blåsväder. Som den gång när han sjöng dikter av den palestinske poeten Mahmud Darwish, då muslimska skriftlärde påstod sig finna citat från Koranen i texterna. Musik till heliga texter är en hädelse, menade dessa män, och ett kännbart straff väntade. Men många vänner och intellektuella protesterade och Marcel blev till slut friad.

Denna vecka hör vi den första delen av konserten från 17/9 som var ett samarrangemang mellan Stockholms Konserthus och Re:Orient. Del två kommer nästa vecka i Världens Liv.

Text och presentation: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".