Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...
1 av 11
Hosam Hayek, ud. Foto: Mats Einarsson
2 av 11
Carmen Linares. Foto: Mats Einarsson
3 av 11
Tymor Phé, elbas. Foto: Mats Einarsson
4 av 11
Ashraf Farah, slagverk. Foto: Mats Einarsson
5 av 11
Darbuka. Foto: Mats Einarsson.
6 av 11
Suhial Nasser, qanun. Foto: Mats Einarsson
7 av 11
Charli Safi, fiol. Foto: Mats Einarsson
8 av 11
Hosam Hayek, ud. Foto: Mats Einarsson
9 av 11
Eduardo Pacheco, gitarr. Foto: Mats Einarsson
10 av 11
Pedro Esparra, flöjt. Foto: Mats Einarsson
11 av 11
Pedro Barragan, gitarr. Foto: Mats Einarsson

Hosam Hayek & Ensemble Zikrayat – palestinska musiker från Israel & Flamenco med Carmen Linares

Kvällens Världens Liv bjuder på en resa över Medelhavet, från Israel till Spanien. Först en konsert med den palestinske udmusikern och kompositören Hosam Hayek och hans ensemble Zikrayat från Södra Teatern i Stockholm i höstas. Och därefter en flamencosångerska av högsta rang. Legendariska Carmen Linares på i Uppsala Konserthus.

I höstas var glädjande nog Re:Orient tillbaka med en udfestival, 10 år efter den första festivalen som arrangerades år 2000. Festivalen ger plats för den arabiska lutan, sultanen i arabvärldens rika instrumentarium.

Ikväll presenteras Hosam Hayek, palestinier född i Nazareth i Israel och främling utan hemland, som han uttrycker det. Ett främlingskap som tär men också inspirerar till ny musik, nya uttryck. Friheten i musiken upptäckte Hosam Hayek redan som tioåring när han för första gången höll en ud i sin famn. De första slagen mot strängarna, den tunna vibrerande kroppen, den djupa tonen som gick rakt in i hjärtat. Det var då han bestämde sig för att bli musiker. Så småningom lärde han sig också pianots hemligheter och fick en inblick i hur västerländsk musik konstrueras och arrangeras.

Hosam Hayek är känd för sin lätta och luftiga musik som gärna lånar drag från västerländsk musik. Egna kompositioner med många vita ytor för improvisation och inspiration. Musiken skriver han för sin ensemble Zikrayat, som betyder ”minnen” på arabiska. Fyra följsamma och flyhänta musiker på fiol, slagverk, bas och qanun.

Konsert 28/11, Södra Teatern, Stockholm, 28 november.

Kvällens andra konsert bjuder på glödande flamencosång med Carmen Linares, en av vår tids stora cantaores, flamencosångare. Hon föddes i Jaén i Andalusien men flyttade med familjen till Madrid och fick sin första skolning hos legendariska sångare som Pepe Matrona och Fosforito. Hon kom tidigt i kontakt med de då unga och talangfulla sångarna Camaron de la Islas och Enrique Morente, för att nämna några. Professionell blev Carmen Linares i början av 1970-talet och har alltså en 40-årig karriär bakom sig.

Det är fascinerande att se Carmen Linares på scenen. Hur hon närmast smyger in, sätter sig på stolen anspråkslös och utan åthävor. Lyssnar in gitarrernas introduktioner och sen plötsligt förvandlas. Hur hennes ansikte förvrids och våndas under sången. En sång som väser, som vrålar och gnyr. Samma ansikte som sen spricker upp i ett milt leende när applåderna brakar igång.

Kvällens inspelning gjordes i Uppsala Konserthus under Sacred Music Festival 6 november. Där Carmen Linares bland annat sjöng texter av poeten Garcia Lorca, en hängiven älskare av flamenco under sin korta tid i livet.

Text och presentation: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".