Esbjörn Hazelius delar kväll med Erik Steen och Suranjana Ghosh

Veckans P2 Live Världens Liv bjuder som vanligt på två konserter. Först folkmusikern och vissångaren Esbjörn Hazelius i ett framträdande på Urkult i Näsåker förra sommaren. Därefter flamencogitarristen Erik Steen, i ett intressant och nyfiket samspel med den indiska tablaspelerskan Suranjana Ghosh

Esbjörn Hazelius har tagit vissverige med storm med sin varma röst och sitt eleganta spel på fiol och gitarrer. Hans debut-CD i eget namn ”Blunda och du ska få se” röstades fram som Årets bästa på 2010 års Folk och Världsmusikgala.

Esbjörn Hazelius hängav sig först åt den irländska musiken men sögs senare in i de magiska polskornas värld, in i svensk vistradition. Han sjunger gärna Evert Taube och Dan Andersson men är nog mest känd för sin egen musik och sina egna texter, somliga vemodiga och sorgliga andra burleska och färgstarka. Men alltid kärleken som tema. Till Urkult kom Esbjörn med ett mindre band; Emma Ried, fiol, Olle Eriksson, bas, Mattias Perez, diverse stränginstrument. Dessutom en gästartist, Magnus Zetterlund, på munspel och mandolin. Konserten spelades in på Urkultfestivalen i Näsåker, 6 augusti.

Suranjana Ghosh och Erik Steens vägar korsades för några år sedan Suranjana flyttat från Indien till Uppsala. Båda lika öppna för omvärldens musik och med samma lust till improvisation. Man fann snart att flamencon och den klassiska indiska tablamusiken bär på rytmer som gärna leker tillsammans. I Världens Liv hör vi dem i ett flyhänt och fjärilslätt samspel under en konsert under Eskilstuna Världsmusikfestival 24 november.

Programmet presenteras av Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".