1 av 3
Naseer Shamma, ud. Foto: Mats Einarsson
2 av 3
Naseer Shamma, ud. Erik Rydvall, nyckelharpa. Foto. Mats Einarsson.
3 av 3
Naseer Shamma. Foto: Mats Einarsson

Naseer Shamma, en av arabvärldens stora mästare på ud

I veckans Världens Liv hör vi hela Naseer Shammas konsert från Kägelbanan på Södra Teatern i Stockholm 7 november samt intervjuer gjorda av Sanarya Kalamgi från Sveriges Radios arabiska redaktion

- Min kära ud är som en kvinna. Vill jag att uden ska öppna sig för mig, dela med sig av sina hemligheter, så måste jag vara den trogen. Så säger mästaren Naseer Shamma som idag  betraktas som en av de riktigt stora inom klassisk arabisk musik..

Naseer Shamma föddes 1963 i Al-Kut vid stranden av Tigris i södra Irak. Han inledde sina musikstudier på Bagdads Musikinstitut 1987 och samarbetade med bland andra Munir Bashir, den kanske mest kände och inflytelserike av 1900-talets arabiska ud-mästare. Men Naseer gick snart sin egen musikaliska väg. Idag är han känd för sitt innovativa spel och bildrika musik. Men alltid inom traditionens ramar. Efter studier av manuskript från 900-talet av den berömde musikteoretikern Al-Farabi har han utvecklat en sex-strängad ud, som traditionellt har fyra eller fem dubbelsträngar.

Naseer Shamma är både en skicklig improvisatör och kompositör. I konserten hör vi ett flamencoinspirerat stycke tillägnat den spanske diktaren Federico Garcia Lorca, i ett annat gestaltas fjärilens flykt. Ett tredje stycke tillägnar Naseer Shamma offren för ett attentat i en kyrka i Irak med många dödsoffer som inträffat någon vecka innan konserten på Södra Teatern.

Numera bor Nasser Shamma i Kairo där han 1998 grundade Bei Al Oud Al-Arabi, Den Arabiska lutans Hus, där han också är dess chef. Men mest turnerar han runt om i världen. Till Sverige kom han för fjärde gången, för andra gången inbjuden att spela under Re:Orients Ud-festival.

Text och presentation: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".