Lucas Stark sjunger Joe Hill på svenska & kärlekssånger till Kurdistan med Taha Akreyi

I veckans P2 Live Världens Liv hör vi Lucas Stark sjunga sånger av Joe Hill, svensk-amerikanen som blev en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska protestsångare. Joe Hill har inspirerat storheter som Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lennon och Joan Baez. Därefter framträder Taha Akreyi i kärlekssånger till Kurdistan och det kurdiska folket.

Joe Hill föddes i Gävle 1879 och utvandrade till USA 1902 där han snabbt fick uppleva fattigdomen och orättvisorna. Han engagerade sig fackligt för syndikalisterna och skrev bitska, humoristiska, ironiska och upproriska sånger som fick snabb spridning. Joe Hill drog snart på sig mäktiga fiender. Han blev anklagad och i en farsartad rättgång dömd för dubbelmord och blev 1915, 36 år gammal, avrättad i Salt Lake City, trots protester över hela världen.

Lucas Stark är en av många som tagit sig an sånger av Joe Hill. Hans senaste skiva ”Strejk i Paradiset” ägnas helt åt Joe Hill, flera av sångerna i Lucas egna översättningar. Melodierna är desamma som på Joe Hills tid men har klätts i uppdaterade musikaliska kläder. Vilt och respektlöst på ett sätt som Joe Hills säkert gillat. Förutom Lucas hör vi fem stilmedvetna musiker på Stallets scen; Bernt Andersson, dragspel, munspel och piano, Daniel Wejdin, kontrabas, Marcus Svensson, dobro, national och elgitarr, Mårten Magnefors, trummor och Martin Ohlsson, gitarr.

Taha Akreyi är en traditionsbärare i kurdisk kultur. Han fick tidigt veta att han hade en fin sångröst, skrev egna sånger men var inte nöjd med hur andra sjöng dem och började sjunga själv. Så småningom fick han en ud i sin famn och började studera stadens udmusiker.

Taha Akreyi kom till Sverige första gången 1993. Han har sedan dess flera gånger återvänt till irakiska Kurdistan i hopp om att det skulle bli bättre. Sedan 2009 bor Taha i Eskilstuna. Som musiker har han framträtt i hela det gränslösa Kurdistan men också inför kurder i Kanada, Australien, USA och hela Europa. Han sjunger på alla kurdiska språk, säger han, men föredrar sina modersmål badinani och kurmanci. Här finns hans hjärta och hans glöd uttryckt i en sammetslen röst.

Båda konserterna är inspelade på Stallet i Stockholm, 9 februari.

Text och presentation: Mats Einarsson