Folk och Världsmusikgalan 2011

Nio grupper och artister är nu klara för årets Folk- & Världsmusikgala i Göteborg 16 april. Arrangörerna ser fram emot en spännande, omväxlande festkväll på Konserthuset; ett glänsande pärlband som tar sin början i en svunnen tid, slingrar sig runt hela världen och formar sig till dagens puls - för att slutligen lägga sig tillrätta någonstans i hjärtgropen. För det här är artister av en kaliber som det inte går att värja sig mot, det här är en kväll av spelglädje som går rätt in i kroppen.

Årets Folk- & Världmusikgala är den andra i ordningen och arrangeras av en rad av folk- och världsmusikens organisationer. Åtta priser ska delas ut till genrens mest förtjänta representanter - men så blir det förstås en galakonsert värd namnet också. Nu är programmet klart och nio akter laddar för galan.

Himmelsk oud och svavelosande folkrock

Hemmaplan blir det för folkrockarna Den Fule som nyligen gjort en sensationell comeback med ny platta och gästspel på landets festivalscener. Från Göteborg kommer också New Tango Orquesta, ett briljant sexmannaband som vid förra årets gala vann det prestigefyllda priset som Årets Grupp. Göteborg representeras också av Ahmad Al-Khatib, palestinsk oudspelare som med Göteborg som bas verkar som efterfrågad solist och i ensembler världen över.

Riksspelmöte
Traditionellt svenskt blir det förstås också på galan. Ett spännande möte blir det mellan Lisa Rydberg, ung spelkvinna från Stockholm, och Björn Ståbi, veteran med sina musikaliska rötter i Orsa. Bägge är riksspelmän och aktiva i olika konstellationer.

Tablas och nylonsträngat

Ett ovanligt möte blir det också mellan Suranjana Ghosh, indisk kvinnlig slagverkare bosatt i Uppsala, och Erik Steen, svensk flamencogitarrist med världsrykte.

En fet hinna av knätofsfördomar
Dansen är ett viktigt inslag på Folk- & Världsmusikgalan. I år kommer ResiDans, ett unikt dansprojekt från Gävleborg med fyra dansare och två musiker. Med sikte på våra fördomar gör de en snabbversion av nya föreställningen "Polskans historia i Sverige", där ett förtorkat föredrag förvandlas något helt annat. Från Malmö kommer Suzan Ayvaz som dansar magdans till Malmöbandet Tarabband.

Country med punkattityd
Baskery är tre systrar Bondesson från Stockholm som mellan omfattande turnéer i USA och Australien hinner med ett nedslag på galan. Countrypunk eller något ditåt är genren när internationellt etablerade Baskery släpper loss.

Urban folk
Sist men inte minst blickar galan framåt med Skuggpoeten, en Västeråsbaserad konstellation där Esmeralda Moberg blandar svensk folklig sång med Embees storstadsbeats och jazziga electronica.

Prisutdelning och efterfest
Under galan delas även priser ut inom åtta kategorier. Det blir också en familjekonsert tidigare på dagen och efter galan är alla med biljett inbjudna till efterfest med mer musik och eftersnack. Det blir också seminarier och utställningar under galadagen - hela programmet och mycket mer finns på www.gala.se - där alla fram till och med lördag också har chans att föreslå vinnare.