Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...

Portugisisk fadostjärna på Sverigebesök samt folkmusiktrion Treva

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 13.50
1 av 10
Ana Moura och producent Mats Einarsson.
2 av 10
Ana Moura. Foto: Södra Teatern
3 av 10
Amalia Rodrigues. Fotograf okänd/Scanpix
4 av 10
Folkmusiktrion Treva. Foto: Jon Holmén
5 av 10
Sångtexter. Foto: Mats Einarsson
6 av 10
Custodio Castelo, portugisisk gitarr. Foto: Mats Einarsson
7 av 10
Insidan på Custodio Castelos gitarr. Foto: Mats Einarsson
8 av 10
Jose Nunes, gitarr. Foto: Mats Einarsson
9 av 10
Filipe Larsen, basgitarr. Foto: Mats Einarsson
10 av 10
Skivsignering. Foto: Mats Einarsson

I veckans Världens Liv bjuds lyssnaren på fado med unga stjärnskottet Ana Moura i en inspelning från Södra Teatern i Stockholm 15 februari. Därefter den unga, fräcka svenska folkmusiktrion Treva i en inspelning från Folkmusiken Hus i Rättvik i somras.

Fadon har länge varit ett vackert och gnistrande emblem för Portugal. En musik och sång som blev ett varumärke under 60- och 70-talen när fadodrottningen Amalia Rodrigues turnerade över hela världen. Lockelsen låg i den delikata sången som samtidigt rymde så mycket bitterljuv saknad. En musik man kunde ta till sig utan att kunna ett ord portugisiska.

Amalia Rodrigues karriär pågick i nära 60 år och när hon avled 1999 blev tomrummet monumentalt. Det passade sig inte att ta upp manteln efter en sådan stjärna. Det politiska klimatet var heller inte det rätta. Amalia hade ju haft sin karriär under diktaturen och nu blåste nya vindar.

Men sedan ett tiotal år tillbaka har nya stjärnor tänts på fadohimlen. Ana Moura är en av dem. Skolad på fadoklubbarna i Lissabon där hon tidigt kom i kontakt med de bästa musikerna. Hon har hittills spelat in fyra CD-skivor. Samtliga hyllade av kritikerna. Ana sjunger med traditionell svärtad patos men ofta till nyskrivna texter.

Fadons berättelser måste angå också dagens unga lyssnare, som hon säger. Ana Moura har inga problem med att fylla de riktigt stora arenorna i Portugal. Fullt var det också på Södra Teatern, 15 februari. I kvällens Världens Liv hör vi den första delen av den konserten (andra delen av sänds nästa vecka samma tid)

Musikerna på scenen kan sin sak. Filipe Larsen, basgitarr och José Nunes, spansk gitarr, som står för det stränga och korthuggna kompet. Sedan en mästare på portugisisk gitarr, Custodio Castelo med sitt glittrande och följsamma melodispel.

I kvällens andra akt presenteras Treva, tre unga spelmän som fått ett snabbt genombrott i svensk folkmusik. De bildades 2009 och utnämndes i en tävling samma år till Årets unga folkmusikband. Treva tar sig an spelmansmusik respektlöst och med en stor dos humor. Allt med det uttalade syftet att göra folkmusiken medryckande och lättlyssnad. Medlemmar i Treva är Anders Dehlbom, fiol, Viktor Mörsell, gitarr och Axel Fagerberg, slagverk.

Text och presentation: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".