1 av 3
Kamel el Harrachi. Foto: Fragnol
2 av 3
Vishwa Mohan Bhatt i Desert slide. Foto: Henryk Kotowski/Wikimedia Commons
3 av 3
Antonio Zambujo. Foto: Rita Carmo

Algeriet – Portugal – Indien är veckans resmål i Världens Liv

Tre världsdelar och tre högklassiska konserter. Samtliga inspelade under Womex, den stora mässan för världsmusik i Köpenhamn i höstas. Vi hör algeriern Kamel El Harrachi i svängig, folklig och urban musik, fadosångaren Antonio Zambujo i några smärtsamt vackra sånger. Sist i Världens Liv, den indiske slidegitarristen Vishwa Mohan Bhatt i virtuost samspel med artister från Rajastan under namnet Desert Slide.

Algeriet som i musikvärlden är berömt för sin raï-musik. Men det är inte raï Kamel El Haracchi sjunger och spelar. Men nog är den folklig som raïen och nog är den en stadens musik. Och visst är den frispråkig som raïen när Harrachi sjunger om livets alla vassa kanter, om människans tillkortakommanden och drömmar om att allt borde väl någon gång bli lite bättre.

Kamel el Harrachi är född 1973 men bor sedan 1994 i Paris. De många algerierna i Paris vet att han är son till den berömde Dahmane El Harrachi. Ett musikarv Kamel förvaltar med sin varma röst och sitt delikata spel på oud. 

Antonio Zambujo började spela klarinett som grabb men sen blev helt förälskad i fadon, den eleganta portugisiska sången så fylld av lidelse, längtan och passion. 16 år gammal vann Antonio Zambujo en lokal tävling för fadosångare hemma i Portugal och karriären tog fart. En karriär som fört honom till Brasilien och samarbeten med brasilianska artister.

Desert Slide är ett projekt skapat av den indiske slidegitaristen Vishwa Mohan Bhatt. Känd i väst för sitt samarbete med världsmusikikonen Ry Cooder. Coders och Bhatts gitarrsamarbete på CDn ”A meeting by the river” blev 1994 nominerad till en Grammy. I Desert Slide samarbetar Bhatt med folkmusiker från Rajastan. Ett osannolikt möte mellan folkmusik och klassisk indisk musik; det vinande och svirrande ljudet från Bhatts slidegitarr, från sarangi och kamanche och smattrande rytmer på dholak och tabla-trummor. Vi hör också en minst sagt virtuos musiker på khadtal, två träplattor som låter som kastanjetter som publiken i konsertsalen på Danmarks Radio gillade. Sångsolisten ska vi heller inte glömma; Anwar Khan.

Text och presentation: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".