1 av 2
Baltic Crossing. Pressbild
2 av 2
Stefan Grossman. Pressbild

Modern spelmansmusik med Baltic Crossing samt legendariske gitarristen Stefan Grossman

Kvällens Världens Liv bjuder på modern spelmansmusik från Finland, Danmark och England med Baltic Crossing. Därefter en konsert med en legendarisk musiker; den amerikanske bluesgitarristen, sångaren och pedagogen Stefan Grossman som nyligen besökte Stockholm.

Folkmusiker är ofta på vandring. Turnéer heter det nuförtiden. Nyfikna musiker som gärna tar till sig av musiken från grannsocknen, i grannlänet och i grannländer. Därför är det inte särskilt konstigt att den skandinaviska folkmusiken har mycket gemensamt med musiken på de brittiska öarna.

Baltic Crossing är fem flinka folkmusiker som nyligen framträdde i Stockholms konserthus som en del i konsertserien Rising Stars arrangerad av rad olika europeiska konserthus tillsammans.

Baltic Crossing som bildades 2004 och gav ut sin första CD 2007 består av Kristian Bugge, fiol, Ian Stephenson, gitarr, durspel, Antti Järvälä, bas, mandolin, Esko Järvälä, fiol, altfiol och Andy May, säckpipa, piano. Ikväll sänds första delen av två från konserten 1 april, Konserthuset i Stockholm.

Stefan Grossman är en legend bland amerikanska gitarrpickers. Han föddes 1945 i Brooklyn, New York. Drogs tidigt in i folkmusikvågen under början av 1960-talet. Lyssnade ihärdigt på de stora föregångarna inom bluesen och folksången; Elizabeth Cotten, Big Bill Broonzy och Woody Guthrie. Grossman har sedan dess publicerat mängder av skivor och pedagogiska alster om hur man spelar ragtime på gitarr, hur man spelar deltablues, texas blues, country blues…. 

Den 25 mars besökte Stefan Grossman folkmusikscenen Stallet i Stockholm för att ge sina bästa speltips till hugade gitarrister och gav samtidigt en konsert. Mycket musik, en del sång och många berättelser. Hör om hans möten med legendariska bluesfarbröder som Mississippi John Hurt, Son House och den märklige Skip James!

Samlingspunkten för många folksångare och gitarrister i början av 60-talet var Folklore Center i Greenwich Village på Manhattan. Innehavaren Izzy Young skulle i slutet av 60-talet flytta till Stockholm och öppna ett svenskt Folklore Center. Just denna kväll på Stallet fanns Izzy Young i publiken.

Dessutom i Världens Liv. En visa av och med Annika Gillberg, ”sångerska, låtskrivare och fritidskonstnär från Stockholms inre skärgård.

Text och presentation: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".