1 av 5
Astillero. Pressfoto: Sonicbids.com
2 av 5
Baltic Crossing. Pressbild
3 av 5
Miguel Suarez, sång, Julian Peralta, piano, Federico Maiocchi, kontrabas. Foto: Sandra Nylund
4 av 5
Astillero, fyra av medlemmarna. Foto: Sandra Nylund
5 av 5
Astilleros låtlista skrivs backstage. Sandra Nylund

Brutal argentinsk nytango med Astillero och andra delen av Baltic Crossing

  • Rå, aggressiv och brutal tango med argentinska Astillero.
  • Danskt, finskt och brittiskt med Baltic Crossing från konserten Rising Stars på Stockholms Konserthus den 1 april. Ikväll är det dags för andra delen av konserten.
    (första delen kan efterlyssnas i 30-dagarsarkivet) 

På 1960-talet tangon inte längre ungdomens musik, ungdomens dans. Den stod ju för det förgångna, det konservativa och stelnade. Men så under globaliseringens 1990-tal hände något. Argentinarna tog tillbaka traditionen, kände stolthet över sitt bidrag till all världens musik och gjorde något nytt av det gamla. En ny tango började ta form i olika artistkollektiv i Buenos Aires.

Astillero är ett sådant kollektiv som genom tangon spegla dagens Buenos Aires, hur man lever, lider och njuter….. För att förstärka sin redan bildrika storstadsmusik har Astillero lagt ut ett bildspel över scenen. Ett flimmer av bilder; vajande gatlampor i kalla vindar, uteliggare på en barkbänk, människor i tyst väntan på en tågperrong. Och så plötsliga bilder av insekter, extremt uppförstorade, som kravlar fram medan musiken dånar. 
Medlemmar i Astillero:
Julian Peralta, piano
Federico Maiocchi, kontrabas
Luciano Falcón, cello
Martijn Van der Linden, violin
Adolfo Trepiano, bandoneon
Mariano Gonzalez, bandoneon
Migeul Suarez, sång
Konserten spelades in den 5 april på Södra Teatern i Stockholm.

Dessutom i kvällens program; Baltic Crossing, fem skickliga och lyhörda musiker som spelar varandras favoritlåtar, tätt och intensivt som om Danmark, Finland och de Brittiska Öarna vore en sammanhängande kontinent. Baltic Crossing består av dansken Kristian Bugge på fiol, engelsmännen Ian Stephenson och Andy May på gitarr, durspel respektive säckpipor och finländarna Antti Järvälä och Esko Järvälä på bas, mandolin respektive, fioler och munspel. Dettat är den andra delen av konserten i Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus, 1 april.

Text och presentation: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".